srlaten

Саопштење за јавност Коалиције удружења избеглица

Повoдом чињенице да хрватски службеници у конзулатима у Београду и Суботици и појединим полицијским станицама у Хрватској настављају да врше притисак на избегле и прогнане Србe да одјаве хрватско пребивалиште Коалиција удружења избеглица издаје саопштење за јавност:

Линта

Коалиција удружења избеглица најоштрије осуђује насилно и недолично понашање хрватских службеника у конзулатима у Београду и Суботици и појединим полицијским станицама у Хрватској јер настављају да врше притисак на избегле и прогнане Србе да одјаве пребивалиште и пониште хрватске личне карте. На тај начин спречавају избјегле и прогнане Србе да пријаве привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватске личне карте у наредних пет година.

Хрватски службеници, супротно хрватском Закону о пребивалишту, не признају неке од доказа за привремени одлазак изван Хрватске као што су: потврда о запослењу, потврда о лечењу и изјава о издржавању за незапослена лица и пензионере. Такође, једном делу избеглих и прогнаних Срба говоре да не могу да пријаве привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватске личне карте ако имају и српско пребивалиште и српске личне карте, док другом делу говоре да то није услов. Посебно истичемо чињеницу да хрватски закон о пребивалишту омогућава сваком хрватском држављанину да има право на два пребивалишта и две личне карте.

Тражимо да министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић и министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић пошаљу јасну поруку службеницима у конзулатима у Београду и Суботици и полицијским станицама у Хрватској да се Устав Хрватске који гарантује слободу кретања и Закон о пребивалишту морају поштовати и да се мора поштовати интегритет и достојанство свих грађана без обзира на националну и верску припадност. Подсећамо јавност да је хрватски премијер Зоран Милановић 13. новембра 2013. године, приликом обраћања посланицима Хрватског сабора, јасно рекао да ниједан хрватски држављанин који живи у иностранству неће остати без хрватске личне карте.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …