Саопштење - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон и Врховац потписали меморандум за оснаживање Срба у Републици Српској и повратничким местима у Федерацији БиХ
24.04.2023   
Саопштење

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и директор Инвестиционо-развојне Банке ИРБ Републике Српске Дражен Врховац потписали су данас меморандум о сарадњи који има за циљ економско оснаживање српских породица у руралним средимама у РС и повратничким општинама у ФБиХ.

 

 

 

 

 

 

Директор Управе рекао је да ће тај меморандум Управи омогућити да се укључи у реализовање финансијских механизама кроз конкретне пројекте како би се унапредио живот грађана у РС, саопштено је из Управе.

 

"ИРБ ће тамо где Управа издвоји 100 евра, издвојити исто толико средстава што значи дупло већу подршку породицама којима је помоћ потребна, како би могле да живе од свог рада у пољопривреди, сточарству и другим гранама", рекао је Гујон новинарима у Бањалуци.

 

Гујон је навео да је данас са ИРБ договорено да у том циљу буде издвојено 100.000 евра, што ће допринети да се до краја године спроведе  меморандум. Циљ потписаног документа је, како је навео, заједнички рад на пројектима развоја локалних заједница и јачање рањивих и социјално осетљивих група становништва у локалним срединама.

 

Директор Управе нагласио је да је сарадња Србије и РС изузетно важна и одвија се на високом нивоу захваљујући челницима Србије и РС Александру Вучићу и Милораду Додику и да је важно пратити тај правац.

 

Врховац је подсетио да је до сада реализовано седам финансијских механизама, којима су широм РС подржана 64 пројекта. Према његовим речима, ти пројекти вредни су око осам милиона конвертибилиних марака, док неповратна средства износе 5,1 милион, а обезбиједили су их Влада РС и ИРБ заједно са партнерима.

 

Врховац је поновио да је договорен почетни износ од 100.000 евра, као и да ће у наредном периоду бити формиран правилник и објављен јавни позив за пројекте којима је потребна финансијска подршка.

 

Потписивање меморандума је, како је навео, резултат ранијих разговора представника Инвестиционо развојне банке и Управе која у оквиру Министарства спољних послова Србије функционише на сличан начин као и ИРБ са Владом Српске.

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj