Саопштење - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон: Окупљањем у Новом Саду показујемо да су Срби из дијаспоре сложни и привржени својој Србији
27.05.2023   
Саопштење

Данас и сутра, 27. и 28. маја 2023. у дворани СПЕНС у Новом Саду, одржава се јубиларна 25. Европска смотра српског фолклора дијаспоре, највећа и најзначајнија културна манифестација која окупља младе који живе изван своје матичне земље, у организацији Асоцијације српског фолклора дијаспоре.

 

"Од када сам постао директор Управе за сарадњу са дијспором и Србима у региону, сви ме питају како излазим на крај са нашом неслогом, поготову у дијаспори, јер ми Срби смо познати по томе што смо увек посвађани. Међутим, ја сматрам и више пута сам се уверио у то, да Срби нису мање сложни ни од Француза, ни од Италијана и осталих народа и да наша дијаспора уме да буде јединствена када је то потребно. Данас, у Новом Саду, окупило се 45 удружења из наше дијаспоре. Радили су вредно месецима заједно, превазилазећи све несугласице и неспоразуме, како бисмо, уз подршку наших институција били данас сви заједно. Ово окупљање је прави пример слоге и јединства и то је оно што је потребно нашој Србији и нашој дијаспори. Хвала што сте на делима показали да је то могуће и показали свима нама правац којим треба да идемо“, изјавио је директор Арно Гујон.

 

 

Гујон је додао да на овогодишњој смотри учествује 45 ансамбала, и то 35 ансамбала у такмичарском и 10 у ревијалном делу програма. Покровитељ овогодишње јубиларне Европске смотре је председник Републике Србије, господин Александар Вучић а манифестацију су подржали Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Град Нови Сад.

 

„Фолклор је игра са душом која негује традицију и чува српски идентитет. Где год да се налазимо, први звуци и такови музике, измамиће осмехе на лицима наших људи који ће одмах пожелети да заиграју неко од српских кола. Овим сусретом наших младих из региона и дијаспоре, кроз разговор на матерњем језику, уз песму и игру, још једном ћемо показати да ће порекло и традиција увек одoлавати проласку времена и бити печат сваког од нас,“ поручио је Гујон.

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj