srlaten

Сарадња Беч -Будимпешта

извор: СПКД „Просвјета“ Аустрија

Делегација и СПКД „Просвјета“ из Аустрије и „Просвјетин мали хор“ боравили у Будимпешти као гости манифестације „Месец српске културе“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На позив Српског документационог и културног центра у Мађарској, а у оквиру манифестације „Месец српске културе“, делегација СПКД „Просвјета“ – одбор у Аустрији је посетила Будимпешту. Делегацију, заједно са полазницима „Просвјетиног малог хора“ и њиховим родитељима, чинили су истакнути чланови  „Просвјете“.

Једнодневни излет био је прилика да се обиђе и упозна један део српске културне баштине у Будимпешти, између осталог Текелијанум и Српска православна црква Светог Георгија, где је „Просвјетин мали хор“ у присуству свештенства и верника отпевао, између осталих, песму „Маријо славна“, а у вечерњим сатима својим концертом свечано отворио традиционални „Пештански књижевни омнибус“, који је одржан у просторијама СДКЦ.

Домаћине и  културне посленике и књижевнике из неколико европских земаља је у име СПКД „Просвјета“ поздравила Зорица Вулић, чланица управе, истичући значај културне и просветне сарадње између Срба у Бечу и Срба у Будимпешти. Вулић је овом приликом, осим разноврсних пројеката које „Просвјета“ успешно већ преко пет година реализује и спроводи, представила књижевни опус др Вјере Рашковић и проф. Светлане Матић, чланица управе Друштва. Музички украс програма била је, уз дечји хор, Јелена Крстић, вокална солисткиња, професор и музички педагог из Беча.

Милан Ђурић, в.д. директора Српског културног центра у Будимпешти се захвалио представницима „Просвјете“ што су се одазвали позиву и улепшали књижевни и културни догађај, који је, како је подвукао, централна манифестација у оквиру „Месеца српске културе у Мађарској.“ Ђурић је изразио наду да ће вишегодишња успешна сарадња са „Просвјетом“ бити и у наредном периоду настављена, а у циљу очувања српског језика, ћирилице и наше културе у расејању.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …