srlaten

Сарадња Канцеларије са Савезом Срба у Паризу

У оквиру службене посете Паризу, Растко Јанковић, саветник директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, присуствовао је ванредној седници Савеза Срба у Француској у Културном центру у Паризу.

Јанковић је том приликом представио планове сектора за културу у будућем периоду, као и приоритете у раду Канцеларије. На првом месту налази се очување српског језика и ћирилице, рад на неговању културног и верског идентитета, интеграција наших људи у друштва у којима живе, интензивнија веза са матичном државом на културном плану.

Представници Савеза и чланови одбора за културу упознали су Јанковића са историјатом и  радом Савеза Срба у Француској, као и са актуелним проблемима српске заједнице у Француској. [blockquote_right] Сто прва година српске организације

Савез Срба у Француској је кровна организација која окупља клубове, друштва, удружења, заједнице, савезе и грађане српског порекла. Целокупан рад организован је преко Одбора за поједине области друштвених делатности. Прошле године је на свечаности у Културном центру Србије у Паризу, обележено 100 година постојања ове организације. Актуелни председник Савеза је Милисав Алексић. [/blockquote_right]Такође, разговарало се о организовању турнира у ватерполу и малом фудбалу за децу, као и о потреби интензивније сарадње у спорту и гостовању малишана из клубова Србије у Француској и обрнуто.

Канцеларија се укључила у пројекат oбнове и заштите војничког гробља из Првог светског рата, Jirihovice у Чешкој, на  коме су сахрањени српски и руски војници. Акцију је покренуо активиста из Париза Петар Петровић.

Обновљена је процедура за братимљење градова Мо (Meaux) и Шапца и ускоро се очекује потписивање Меморандумa о братимљењу.

Део састанка посвећен је организационим и програмским питањима везаним за најзначајнију културну манифестацију „Дани српске културе у Паризу“, која ће се одржати у јуну у Паризу.

Такође, разговарало се и о припреми обележавања стогодишњице Првог светског рата која ће бити следеће године.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …