srlaten

Сарадња матице и дијаспоре преко завичајних удружења

Завичајна удружења Чачана, Ужичана и Нишлија из Чикага подржала су идеју директорке Канцеларије за дијаспору Славке Драшковић о повезивању са својим градовима и регионима у Србији у циљу јачања заједништва, културних и економских веза. Са своје стране, Канцеларија ће подстицати оснивање завичајних удружења у земљама у којима има доста српске дијаспоре, као и сарадњу са постојећим удружењима.

«Завичајна удружења представљају идеју окупљања имиграната новијег доба, који су из истих крајева и сличног порекла. То су хуманитарне организације које својим активностима прикупљају новац и инвестирају га у јавну инфраструктуру завичаја, а уз помоћ државе. Србија ту има много могућности и Канцеларија ће одиграти своју улогу кроз подстицање њиховог рада и помоћи у процесу реализација пројеката», изјавила је директорка Драшковић, која се током своје посете Чикагу, састала са представницима завичајних удружења.

Представници завичајних удружења су подржали планове рада Канцеларије које је изнела директорка Славка Драшковић. Такође, сложили су се да, у циљу очувања српског језика и националног идентитета код Срба у дијаспори, треба увести учење језика на даљину, као најјефтинији и најефикаснији облик едукације.

Представљајући активности Канцеларије за дијаспору, директорка Славка Драшковић је рекла да је у плану израда мултимедијалног портала који ће омогућити, не само „он-лајн“ учење српског језика, већ и увид у целокупна дешавања у Србији и повезивање дијаспоре међусобно.

Током посете Сједињеним Америчким Државама, директорка Канцеларије је, са сарадницима Звонком Шошевићем и Растком Јанковићем, у Генералном Конзулату Србије у Чикагу имала састанак са представницима дијаспоре – угледним научницима, уметницима, професорима, лекарима и спортистима српског порекла.

Након Чикага, директорка Канцеларије посетила је српску дијаспору у Њујорку и околини. Она се састала с успешним младим Србима који раде у индустрији информационих технологија, научницима, професорима универзитета и представницима тамошњих српских удружења.

У оквиру своје посете Њујуорку, директорка је обишла Српску православну Цркву, где је разговарала са свештеницима СПЦ Свети Савa Ђоканом Мајсторовићем и СПЦ у Петерсону Владиславом Радујковићем.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …