srlaten

Сарадња са стручњацима из дијаспоре

Докторка Марјана Томић-Цанић са Катедре дерматологије Универзитета у Мајамију (Miller School of Medicine) у САД, била је гост предавач на Медицинском факултету у Београду, где је јуче говорила на тему „Механизми регулације ткивне репарације и регенерације у кожи“.

prof.dr.Marjana-Tomic-Canic-u_Beogradu
Др мед. Марјана Томић-Цанић (у средини) са Вукманом Кривокућом и Татјаном Гарчевић у Канцеларији за дијаспору

Докторка Томић-Цанић је дугогодишњи директор института за мултидисциплинарно истраживање коже и зарастања рана од последица дијабетеса и других нетипичних рана на кожи (Wound Healing and Regenerative Medicine Research Program – University of Miami Miller School of Medicine).

Предавању су присуствовали истакнути стручњаци, ендокринолози, фармацеути, пластични хирурзи, дерматолози и молекуларни биолози, а декан Медицинског факултуета Небојша Лалић понудио је активну сарадњу докторки Томић–Цанић. Као резултат ове сарадње у будућности би требало да се у Србији формира центар за зарастање рана, јер је, како су се сложили, у домаћој јавности непознато да је већа стопа смртности код људи од рана насталих од дијабетеса него од неких врста канцера.

Докторка Марјана Томић-Цанић понудила је и менторство студентима Медицинског факултуета и биомедицинских истраживачких грана – биолозима, фармацеутима, биоинжењерима – који желе да докторирају у вези са овом мултидисциплинарном облашћу.

Она је посетила и Канцеларију Владе Србије за дијаспору где је разговарала са помоћником директора Вукманом Кривокућом, који је изразио задовољство због успешног повезивања наших стручњака из дијаспоре и образовних институција у матици.

 

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …