srlaten

Сарадња студената РС и Србије

Извор: Вечерње новости

Млади из Србије и Српске ће у Бањалуци добити адресу и просторије за окупљање и договарање заједничких пројеката.

Фото: Вечерње новости

[blockquote_left]Братимљење

Као прву активност бањалучке канцеларије за младе, Боровчанин је предложио братимљење са канцеларијом за младе Београда, што би био почетак зближавања и осталих канцеларија за младе из Србије са онима које ће бити формиране у Републици Српској.[/blockquote_left]– У наредних месец дана у Бањалуци ће бити формирана канцеларија за младе – најавио је у среду вршилац дужности начелника Одељења за друштвене делатности града Раденко Ђурица.

Према његовим речима, ова канцеларија ће бити отворена по узору на канцеларије за младе у Србији, кроз сарадњу града Бањалука са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске и Министарства омладине и спорта Србије.

Ђурица је истакао да ће се концепт канцеларије заснивати на развијању мобилности и сарадње младих из Републике Српске и Србије.

 [blockquote_left]Међународна сарадња

Министарство породице, омладине и спорта РС и Министарство омладине и спорта Србије у среду су се договорили и о проширењу међународне сарадње.
– У мају је планирана студијска посета представника Министарства омладине и спорта Србије и њихових омладинских организација Републици Српској, као и представника омладинских организација Белгије и Русије – рекла је Бранка Малешевић, помоћник ресорног министра Српске за омладину. Ненад Боровчанин рекао је да су договорени детаљи реализације пројекта „Инфо дани“.

– Договорили смо се и о доласку делегације Министарства породице, омладине и спорта и Министарства науке и технологије Републике Српске на церемонију потписивања уговора са стипендистима Фонда за младе таленте Србије и оснивања Центра за каријерно вођење и саветовање младих талената – рекао је Боровчанин.[/blockquote_left]- Планирамо издвајање одређених финансијских средстава, како би канцеларија заживела и како бисмо младим људима помогли у решавању њихових свакодневних проблема, од образовања, преко запошљавања, до решавања стамбених проблема – нагласио је Ђурица.

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Србије Ненад Боровчанин рекао је да је један од најбољих начина неговања веза између Републике Српске и Србије, повезивање младих људи, на којима се заснива будућност.

– Желимо да и Бањалука добије канцеларију за младе, по узору на Београд и 140 других градова и општина у Србији. Младе људе не треба посматрати као проблем, већ као потенцијал сваког друштва – нагласио је Боровчанин.

Он је напоменуо да је крајем прошле године у Београду договорена сарадња између ресорних министарстава Републике Српске и Србије, која подразумева заједничку реализацију 12 пројеката.

– У јануару смо одржали конференцију о мобилности и повезивању младих, а у наредних два дана у Бањалуци разговарамо о отварању канцеларије за младе. Обавили смо различита истраживања у Србији и те материјале ћемо уступити Републици Српској, како се не би излагали додатним трошковима. Обезбедићемо и стручњаке који ће помоћи у реализацији ових пројеката – рекао је Боровчанин.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …