srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Састанак са хрватским амбасадором

На састанку у Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, директорка др Славка Драшковић је хрватског амбасадора мр Жељка Купрешака обавестила о области рада Канцеларије. Било је речи и о плану посете Хрватској наредне недеље и кључним проблемима српске заједнице у овој земљи, које треба хитно решавати.

„Ресор који је мени поверен у Влади тиче се и дијаспоре и Срба у региону. Суочила сам се са многим отвореним и још увек нерешеним питањима положаја Срба у Хрватској, најургентнија су питања исплате пензија, враћања имовине, коришћење језика и писма српске заједнице.“, рекла је Драшковић.

Она је истакла своју одлучност у системском решавању проблема: „Сигурно је да је проблема много, али морамо кренути у тај посао и решавати једно по једно питање и то хитно“.

Амбасадор Купрешак је рекао да је ово прва званична посета високог функционера српске Владе који ће разговарати о положају српске заједнице у Хрватској, и да верује да ће посета бити успешна, као и да Хрватска ради на реализацији преузетих обавеза које се тичу решавања проблема Срба у Хрватској. При томе је такође поменуо питање решавања проблема хрватске мањине у Србији.

„Регионална сарадња и добросуседски односи две земље су јако важни у светлу њихове европске будућности“, закључили су директорка и амбасадор на крају састанка.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Након састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима Републике Српске, председник Р.Србије …