srlaten

Састанак са председником СКПД „Просвјете“

Посета директорке др Драшковић Аустрији веома позитивно је оцењена и допринела је померању тежишта у комуникацији матице ка дијаспори, пренео је Мијалковић утиске наше дијаспоре у Аустрији. 

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић са Срђаном Мијакловићем, председником СКПД „Просвјета“

[blockquote_left]Обележавање мартовског погрома

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ придружује се Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у подршци акцији једномесечног обележавања мартовског погрома које почиње 17. марта, потврдио је председник Мијалковић на састанку с директоком Драшковић. „Просвјета“ ће овај догађај обележити 22. марта, у галерији Хајнрих у Бечу, у оквиру промоције књиге „Наручена истина – купљена правда“ аутора Ханса Хофбауера, са почетком у 19 часова. Том приликом, биће организована и пројекција филма „Злочин без казне“, као допринос подизању свести о жртвама Срба и последицама које су ови догађаји изазвали.[/blockquote_left] Током разговора са проф. Срђаном Мијалковићем, председником СПКД „Просвјета“ из Аустрије, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић било је речи о конкретизацији иницијатива покренутих током њене недавне посете Бечу.

Драшковићева је потврдила чврсту подршку Канцеларије за дијаспору како би се код надлежних институција што пре створили неопходни услови за формирање српског културно-просветног центра у Бечу, будући да стварна потреба за тим код бројне српске дијаспоре у Аустрији већ одавно постоји.

Мијалковић је овом приликом најавио проширење културно-просветне сарадње „Просвјете“ са нашом дијаспором у Чешкој, Словачкој, Словенији, Румунији, Мађарској.

„У склопу ове средњеевропске иницијативе која је покренута из Аустрије, у наредном периоду ће по једна од земаља имати прилику да угости представнике српске дијаспоре осталих, кроз разне културне манифестације, предавања, дискусије и интегративне пројекте“, истакао је Мијалковић.

Након покретања иницијативе код аустријских званичника за добијање статуса националне мањине за Србе, Драшковићева је нагласила да Канцеларија припрема посебан материјал у којем ће бити прикупљене чињенице о томе од када датира присуство српске заједнице на територији данашње Аустрије и како је она груписана.

Директорка је закључила да ће следећа посета Бечу протећи у знаку наставка билатералних разговора са аустријским властима, како би се даље радило на решавању питања од значаја за српску заједницу која тамо живи.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …