srlaten

Саветовање о законским изменама

У Владиној Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је одржан први радни састанак интерне групе која ће припремити текст предлога нацрта измена и допуна Закона о дијаспори и Србима у региону, а коју чине представници Канцеларије, Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне Скупштине Републике Србије, и Савета за статусна питања Скупштине дијаспоре преко координатора Савета, а уз подршку стручњака из области права, представника Цркве и других релевантних институција.

Текст интерне Радне групе Канцеларије биће предат на јавну расправу делегатима Скупштине дијаспоре и Срба у региону и организацијама српске заједнице, као и истакнутим појединцима, са циљем да се добију додатни коментари и сугестије који би унапредили предлог текста измена и допуна Закона интерне радне групе.

Дефинитиван текст интерне Радне групе Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону ће бити полазна основа за рад међуресорне Радне групе Владе Србије за израду Предлога Нацрта Закона о изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону.

У међуресорној радној групи ће се налазити представници Министарства спољних послова, Министарства правде и државне управе, Министарства унутрашњих послова, Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта и других релевантних органа и институција.

Предлог Нацрта Закона о изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону биће упућен на јавну расправу, а након тога и на расправу и усвајање у Народној Скупштини Републике Србије.

Измене постојећег Закона о дијаспори и Србима у региону су неопходне због законске основе за рад Владине Канцеларија за сарадњу са дијаспроом и Србима у региону која је наследила раније Министарство задужено за питања дијаспоре. Осим измена које ће се односити на орган који је задужен за дијаспору и Србе у региону, радна група ће радити и на изменама које ће дефинисати улогу и рад Скупштине дијаспоре, као и предвидети друга законска решења за унапређење положаја дијаспоре и Срба у региону.

Check Also

Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају …