srlaten

Савез Срба Румуније #NoKosovoUnesco

извор: dijaspora.rts.rs

Савез Срба Румунијe обратио се Влади и премијеру Румуније Виктору Понти са молбом да Румунија не прихвати пријем Косова у Унеско. Савез Срба у Румунији (ССР) у писму подсећа да Румунија није признала независност самопрокламоване државе Косово и да је српска заједница у тој земљи поздравила овај принципијелни став.

Pogrom-foto-spc.rs

Савез подсећа да су Косово и Метохија колевка српске цивилизације и културе, место на коме је утемељена српска државност, Српска православна црква, српска дипломатија и култура. У писму се наводи да КиМ чувају непроцењиво културно благо уписано у баштину Унеска, које је поштовао и помагао и велики број румунских владара.

„Годинама су ове вредности дивљачки и примитивно нападане од стране сепаратиста из редова албанске заједнице, све кулминирајући 1999. године, када је већи део њих био запаљен, а више комплетно срушено, покушавајући да на тај начин избришу са неописивом мржњом сваки траг српске културе у јужној провинцији Србије – Косову и Метохији. Они који су починили ова злодела покушавају да убеде цивилизован свет како ће их сада чувати и заштити!?“, пише у писму, које Савез Срба у Румунији завршава молбом да Румунија на Генералној конференцији УНЕСКО-а гласа против пријема самопрокламоване државе Косово у ову институцију.

Писмо су потписали председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, др Николаје Царан председник Лиге румунско-српског пријатељства у Темишвару и др Славомир Гвозденовић, посланик ССР у Парламенту Румуније.

Писмо у целини можете видети ОВДЕ.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …