srlaten

Савез Срба у Аустрији на испиту хуманости

Савез Срба у Аустрији повезао се са једном од највећих хуманитарних организација у Аустрији – Савезом самарићанских радника у Салцбургу и Бечу (Самаритербунд), у намери да обезбеди што већу хуманитарну помоћ за људе у Србији које је унесрећила поплава. 

аустрија

Савез Срба у Аустрији саопштава да се сва прикупљена помоћ из читаве Аустрије до краја јуна може допремити у дистрибуциони центар у Бечу, одакле ће бити упућена у угрожена подручја. Већ је 45 тона хуманитарне помоћи која је допремљена са крајњег запада Аустрије, покрајине Форарлберг, стигло на своје одредишта у Србији.

аустрија1

Како Савез саопштава, у светлу огромне мотивације и жеље да се помогне, у року од 3-4 дана готово да је сваки клуб, мањи град или регионални центар, већ имао место за прикупљање помоћи, као и јасну визију како се та помоћ може припремити, пописати и у координацији са Амбaсадом или Представништвом РС у Бечу транспортовати до угрожених подручија. Трошкове превоза помоћи је већ након неколико дана од почетка поплава, преузелo Министарство спољних послова Аустрије.

аустрија2

Обезбеђена је и финансијска помоћ. Покрајина Беч је одобрила 400, а покрајина Форарлберг 200.000 евра за угрожена подручија у Србији и Републици Српској. У Савезу очекују да се хуманитарна акција настави у координацији са кризним штабовима и органима који су задужени за санацију штете и обнову угрожених подручија и кажу да аустријски медији сада више извештавају о несрећи која је задесила Србију. Сви који желе да се укључе могу да добију информације путем мејла: office@sgoe.or.at и тел:+4369919999910

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …