srlaten

Савез српских друштава и Савез Срба Словеније потписали Декларацију о сарадњи

На Дан српског јединства, слободе и националне заставе Савез српских друштава и Савез Срба Словеније званично су потписали Декларацију о темељним принципима сарадње. Овим документом направљен је први корак ка јединству српске заједнице у Словенији и отворен простор за продубљивање сарадње између два највећа савеза Срба из Словеније.

У декларацији се напомиње да су оба савеза препознала потребу за постизањем јединства српске националне заједнице у Словенији и истиче се њихова заједничка посвећеност очувању темељних обележја српског идентитета – српског језика, ћириличног писма, културе, традиције и националних симбола. ССДС и ССС су спремни да заједничким радом и пројектима допринесу реализацији ових циљева које препознају као исходиште али уједно и као стратешке приоритете у заштити права и положаја Срба у Словенији.

Председник ССС, мр Владимир Кокановић, истакао је да му је веома драго што је до потписивање заједничке декларације дошло управо на дан када обележавамо пробој Солунског фронта, дан српских победа и свесрпског јединства.

„Уверен сам да је ово само први корак у нашим заједничким напорима да радимо на обједињавању целокупне српске заједнице у Словенији. Захвалан сам нашим пријатељима и партнерима из ССДС и радујем се продубљивању наше будуће сарадње“.

Овом свечаном догађају присуствовали су и представници друштава чланова ССС и ССДС.

Савез Срба Словеније

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …