srlaten

Савиндан у Америци

Извор: РТС

Школска слава Свети Сава прослављена је свечано у српским заједницама широм Америке и Канаде. Главна прослава је одржана у сали манастира Нова Грачаница у Чикагу, у центру новограчаничке средњозападне америчке епархије.

Поводом Савиндана у сали манастира Нова Грачаница у Чикагу организован је свечани ручак ком је присустовало више стотина људи. Била је то и овога пута кулминација вишенедељних припрема и проба у којима су учествовала деца али и њихови родитељи захваљујући чијем труду је ова манифестација и била тако успешна.

Програм је почео уз химну „Боже правде “ и песму о Светом Сави. Свечаност је настављена уз дечије рецитације, певање и фолклорне игре најмлађих чланова али и оних који су пред завршетком средње школе.
„Велика група има игре са Косова, игре из Босилеградског крајишта, сада тренутно учимо игре из околине Пчиња, а имамо и игре из Србије и Мачве“ представила је репертоар КУД-а „Грачаница“ из Чикага, Драгана Здрале, кореограф.

Прослави у сали манастира Нова Грачаница присуствовала је и делегација из Париза, из тамошње цркве Свети Сава, предвођена Станом Билбијом, председницом Свесрпске заједнице Француске.

„Прошле године смо били на Светосавском балу код браће Срба у Бечу, позвало нас је Културно друштво Срба из Беча. Тада смо донели одлуку да ове године дођемо у Чикаго. Договор је испуњен“ каже Стана Билбија.
Опширнији извештај о прослави славе Свети Сава у Америци али и остале актуелности из српске дијаспоре, погледајте у оквиру „Српске разгледнице из Америке“ у суботу, 2. фебруара, од 21 сат, на Сателитском програму РТС-а.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …