srlaten

Сећање на Јасеновац у Стокхолму

У петак 29. маја у згради АБФ у Стокхолму, биће одржано вече сећања на небројане жртве страдале у Јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома. Једини логор у Европи који нису надзирали Немци већ независна држава Хрватска (НДХ) и усташки режим током пуне 4 године.

jasenovac

Према подацима Интернационалне Комисије за откривање истине о Јасеновцу, у којој нема представника ни са хрватске, нити са српске територије, у Јасеноваöком систему хрватских концентрационих логора страдало је преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома, од којих је било преко 110 000 деце до 14 година старости. Пробој логора априла 1945. започело око 1000 (неки извори наводе 970), а само њих око 90-ак је преживјело пробој.*

Ово је трећи пут да се организује програм сећања на страдање Срба и усташких жртава Јасеновацког система хрватских концентрационих логора у Шведској. Гости на предходним обележавањима су били 2013. филмски стваралац и бивши саветник Меморијалног центра Јасеновац-Доња Градина Симо Брдар, Еберхард Рондхолз историчар и публициста из Немачке; 2014. Милош Ковић историчар који је говорио у почецима Првог светског рата, на отварању изложбе коју је организовао Историјски музеј Србије и Музеј армије – Стокхолм заједно с нашм амбасадом у Стокхолму.

Ове године гости Програма 70. година Јасеновца су:

Професор доктор Жарко Видовић, рођен 1921. у Трешњу, старој Југославији – Босна и Херцеговина. Студирао је у Загребу, затим се пребацио у Сарајево тачно у време када су Усташе почеле с агресијом и пропагандом против Срба, Јевреја и Рома. Неколико пута је хватан и особађан у току Другог светског рата од стране Немачких И Италијанских снага у Сарајеву да би на крају био депортован у Јасеновац од стране НДХ. У Јасеновцу бива одређен, од стране Немаца, за принудни рад у Норвешкој, где је преко Земуна и Бејфјорда стигао у Нарвик 1942. тачно на Нацинални дан Норвешке, 17. мај. Градио је пут који се и дан данас користи у Норвешкој. 1943. године уз помоћ норвежана, локалног становништава, успева да побегне за Шведску. Наставља студије у Уппсали где је добио ћерку Загу. Како би средио своје папире одлази у тадашњу Југославију 1947. где бива затворен, и добија потпуну забрану напуштања земље уз прекид било какве комуникације с Шведском. Данас г. Жарко зиви и ради у Београду као пензионисани професор Историје цивилизацоије и уметности. Наставља да пише и предаје по свету. Специјално за овај програм у Стокхолму направљен је интервју с живим сведоком Јасеновца др Жарком Видовићем који из здравствених разлога није могао да допутује у Стокхолм у којем није боравио од 1947 године.

Зага Грип – ћерка Жарка Видовића, живи и ради у Стокхолму.

Драгана Мијатовић Томашевић – Директор и суоснивач Јасеновац анд Холоцауст Мемориал Фоундатион са ИЦТЈ, добротворне организације са седиштем у Лондону, која има као један од циљева да и финансијски помогне изградњу меморијалног центра у Доњој Градини. Писац књиге „Иван Ханс Мерц, римокатолицка „црква“ и истините лази“, у којој гђа Томасевиц расветљује феномен Католичке Акције на Балкану, познат само узим елитним круговима, а о којој шира читалачка публика врло мало зна. Предавање и предстваљање књиге ће се одржати на енглеском језику.

У току вечери биће приказана Изложба Јасеновац – Доња Градина аутора Симе Брдара заједно с докуметарним филмом истог аутора; као и video запис разговора с др Жарком Видовићем аутора Јелене Миле.

Програм су помогли:
Биро Републике Српске у Шведкој, Фондација Царица Јелена, АБФ Стокхолм, Амбасада републике Србије у Краљевини Шведској, као и Српска православна црква, Црквена општина Свети Сава – Стокхолм.

* У свих 5 логора било је нешто око 1 500 људи, око 450 их је било тешко болесно и заражено, они су били изнемогли, а остали су кренули у пробој. Ови болесни су на лицу мјеста побијени јер су се ипак бунили колико им је физичко стање дозвољавало. Цифре преживелих варирају од 88 до 93.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …