srlaten

Седми конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине

Извор: РТС

Српско привредно друштво Привредник организује у Загребу, 15. децембра, Седми конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине са темом „Млади између „ми“ и „они““.

Као једна од најстаријих добротворних организација у Загребу, Српско привредно друштво Привредник стипендира, окупља и повезује талентоване ученике и студенте слабијих материјалних могућности. У просеку годишње стипендира више од 50 ученика и студената, а ове школске/академске године стипендирају укупно 63 ученика и студента из свих крајева Републике Хрватске. Највише из запостављених и економски слабо развијених подручја. Бивши стипендисти већ су данас активни и корисни чланови хрватског друштва и српске заједнице с веома развијеним осећајем солидарности.

У саопштењу се наводи да је овогодишњи конгрес посвећен младима који су, све је евидентније, у страшном расцепу између „ми“ и „они“, између супротстављених „стварности“ и супротстављених наратива. Тај расцеп је настао на различитим основама и чини се као да између „ми“ и „они“ није могуће изградити чвршће мостове разумиевања и као да нисмо у стању саживети се с несрећама и трагичним судбинама другачијих и других.

На панел дискусији, која ће се одржати у склопу Конгреса, угледни професори и друштвени активисти уз учешће свих судионика Конгресаа пре свих младих, покушаће објаснити положај младих у данашњем подељеном друштву у којем млади на свој начин покушавају пронаћи излаз из ситуација често одређених наметнутом прошлошћу и неизвесном будућношћу. Такође ће се покушати одговорити на питање који су узроци таквом стању и које су могућности његовог превладавања.

Конгрес ће се одржати у суботу, 15. децембра 2018. године с почетком у 11.30 сати у Загребу, у Српској православној опћој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић.

И ове године у склопу Конгреса биће приређен свечани пријем нове генерације Привредникових стипендиста и занимљив културни програм.

Предвиђено је да на Конгресу учествује до 200 младих чланова Привредника и његових симпатизера из читаве Републике Хрватске, представници удружења младих као и угледни гости из сфере политике, привреде, образовања, културе и дипломатских служби.

 

 

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …