srlaten

Седми Српски новогодишњи концерт у Бечу

(Извор: СПКД Просвјета Аустрија)

У свечаној сали трећег магистрата у Бечу, 13. јануара 2018, одржан је седми Српски новогодишњи концерт, у организацији одбора Просвјете у Аустрији. 

Као и ранијих година, била је то права прилика да се бечлије упознају са српским обичајима и традицијом, а да се српска заједница у Аустрији и Бечу поносно покаже у правом светлу и прослави свој традиционални празник.

Пред почетак концерта, потпредседница Просвјете, Светлана Матић, свечано је уручила Просвјетину Повељу Александру Чотрићу, писцу, сатиричару, народном посланику у Скупштини Србије и пријатељу Друштва, за подршку у промовисању српске културе, језика и идентитета. Честитајући Српску нову годину присутнима, Александар Чотрић је рекао да Просвјета на прави начин репрезентује српску културу и традицију у Аустрији и да је једна од најозбиљнијих, најорганизованијих и највреднијих српских организација у целокупном српском расејању.

Концерт је отворио Мали хор Просвјете који воде Вера Симић и Јелена Крстић, интонирањем српске и аустријске химне и пригодним мелодијама. У програму су учествовали талентовани уметници – изузетни пијаниста Владимир Милошевић, професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду, који је одушевио извођењем дела Баха, Равела и Рахмањинова; виолинисткиња Тања Пауцановић и интернационал бенд, презентовали су материјал са албума Фантазија, инспирисаног традиционалним влашким мелодијама. Андреа Николић је све изненадила  врло модерном изведбом мотива старих севдалинки на виолини. Аплаузи су се смењивали са атрактивним наступима, а на крају су специјални гости концерта – ансамбл Зоруле, својим тамбурицама подигли публику на ноге, својеврсним музичким путовањем кроз пределе Србије. Концерт зу завршили мелодијом „Марш на Дрину“ уз активну пратњу и овације присутне публике.

Председник Просвјете Срђан Мијалковић захвалио је свима који су помогли да овај концерт, као и претходни, буде на високом нивоу. Подсетио је да је важно градити мостове међу културама и народима и да је идеја и организовање оваквог концерта један од најбољих начина за то. На самом крају је приређено и лепо изненађење – Мијалковић је нашој прослављеној пијанисткињи Наташи Вељковић свечано предао почасну чланску карту Просвјете, за дугогодишњу помоћ и подршку у припреми и организацији Просвјетиног Српског новогодишњег концерта у Бечу. Громки аплаузи, цвеће, поклони и бројне похвале аустријских и српских посетилаца означили су успешан завршетак овогодишњег концерта.

Програм су на српском и немачком језику надахнуто водили млади чланови Просвјете Весна Шпирић, Кристина Томић, Урош Уљаревић и Никола Прерад, који су показали да младост и искуство могу ићи руку под руку. Након концерта, Просвјета је организовала и свечани дочек Српске нове 2018. године, на коме су учествовали пријатељи и чланови Друштва.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …