srlaten

Седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

На седници Одбора за дијаспору и Србе у региону одржаној данас чланови Одбора информисали су се о предстојећим активностима наше дијаспоре у Швајцарској и Француској. Гости из дијаспоре су представили своје пројекте који ће у наредном периоду бити реализовани уз подршку Привредне коморе Србије и Министарства спољних послова Србије.

парламент.гов.рс
парламент.гов.рс

Драган Момчиловић, помоћник министра спољних послова истакао је, обраћајући се члановима Одбора, да Министарство активно ради на спољнополитичкој промоцији угледа Србије. Он је подсетио да је у последњих шест месеци завршено више акција, међу којима су најзначајније победа у УНЕСК-у, министарска конференција ОЕБС-а и отварање преговора са ЕУ. Такође, он је најавио да ће следеће године МСП наставити са активностима промоције Србије, а посебно у сарадњи са дијаспором Срба у Француској и Швајцарској.

Звонимир Јовановић, председник Културног савеза Срба Швајцарске истакао је да су у последњем кварталу ове године у Швајцарској реализовани дани српске културе, после 100 година откривена је биста др Арчибалда Рајса, а формирана су и три удружења, и то др Арчибалд Рајс, Милева Марић Ајнштајн и скупштина привредника. У наредној години удружење Милева Марић Ајнштајн радиће на преношењу њених посмртних остатака из Цириха у Србију, а скупштина привредника на активирању сајма привредника, који ће се одржати у јуну у Цириху, истакао је Јовановић. Такође, следеће године обележиће се и 100 година дипломатских односа Србије и Швајцарске, радиће се на реализацији пет академија, као и на успостављању сарадње са Полицијском академијом из Швајцарске, додао је Јовановић.

Милован Јовановић, председник Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске говорио је о активностима којима ће се наредне године обележити 766 година од склапања првог брака Францускиње и Србина, реализацији дана франкофоније, односно осмодневном гостовању Срба у Лиону где ће се промовисати наша култура, као и представљању српске привреде у Француској у сарадњи са Привредном комором Србије.

Др Владимир Рековић, физичар из ЦЕРН-а говорио је о повезивању научног друштва са економским друштвом и дијаспором. Такође, он је истакао да Србија, као придружени члан ЦЕРН-а, има могућност учешћа на тендерима милионске вредности, што представља шансу за нашу привреду. Он је додао и да удружење др Арчибалд Рајс ради на успостављању политичке и научне сарадње са Универзитетом у Лозани.

Стојан Стевановић је, у име удружења српских привредника Швајцарске, истакао да српска дијаспора у Швајцарској, која броји 200.000 људи, има своју кровну организацију, а то је Српски савез. Удружење српских привредника постоји већ 30 година и ради на повезивању српске привредне дијаспоре и матице. И он је најавио одржавање српског привредног форума, који ће окупити привреднике из дијаспоре и матице са идејом промоције улагања у Србију и Републику Српску.

Одбору су се обратили и Јасна Радојчић, испред удружења жена Милева Марић Ајнштајн, као и Љиљана Никшић, у име Министарства спољних послова, које су говориле о потреби умрежавања дијаспоре и потреби очувања националног идентитета Срба у дијаспори. О утрошеним средствима за пројекте у региону и дијаспори говорио је Вукман Кривокућа из Управе за дијаспору и Србе у региону.

У наставку седнице чланови Одбора информисали су се и о умрежавању пословне и академске дијаспоре и упознали са Извештајем Удружења издавача и књижара Србије о реализацији пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека српских организација у дијаспори и региону. До краја седнице чланови Одбора обавили су договор око учешћа делегације Одбора на обележавању 27. јануара, дана Светог Саве, у Македонији и одлучили да Одбор на манифестацији представљају председник Одбора Горан Богдановић и чланови Одбора Александар Чотрић и Бранко Ђуровић.

Седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Бранко Ђуровић, Симиша Максимовић, Ненад Николић, Александар Перановић, Александар Марковић, Александар Чотрић, Миодраг Линта, Мирјана Мараш, Душан Ступар, Марко Атлагић и Милан Стевановић.

Седници је председавао Горан Богдановић, председник Одбора.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …