srlaten

Селаковић и Цвијановић о сарадњи на јачању српске дијаспоре

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарали су данас о начинима унапређења већ одличне сарадње, али и о заједничкој сарадњи на пољу јачања српске дијаспоре ван простора бивше СФР Југославије.

Селаковић је рекао на заједничкој конференцији за медије са Цвијановићевом да су Србија и Српска заинтересоване да штите културни идентитет српског народа који живи ван граница простора бивше СФР Југославије.

„Заинтересовани смо да штитимо нашу традицију и она идентитетска осећања и права понашајући се одговорно према њима и пружајући им подршку, као и пружајући подршку Српској православној цркви која ради на том задатку“, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија као гарант Дејтонског споразума уважава и поштује Босну и Херцеговину и њен територијални интегритет, али да Србија има са Републиком Српском Споразум о специјалним и паралелним везама и односима, као већински српским ентитетом, а да српски народ са обе стране Дрине гаји посебне односе.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …