srlaten

Сентандрејци прославили Преображење

Извор: snnovine.com
Гости који се сваке године окупе на сентандрејској слави – Преображењу Господњем, кажу да је лепо време пратило прославу више од двадесет година. Овог 19. августа време је, након дугог врелог лета, подсетило све присутне на древну мудрост да се на овај дан преображава и гора и вода, и да се ближи јесен. Ипак, киша није омела славско расположење, посебно оно духовно, на велики хришански празник и сусрет драгих пријатеља који не пропуштају да се окупе на овај дан у Сентандреји.

Sentandreja mssolata

У Преображенској српској цркви у Сентандреји, поводом храмовне славе, најпре је одржана света архијерејска литургија, коју је служио епископ браничевски Игњатије, уз присуство оца Пантелејмона из манастира Грабовац, оца Војиславa Галића, парохa сентандрејског, оца Добрице Ћосића, пароха смедеревског, оца Љубе Милисавића пароха у Помазу, оца Павла Каплана из Сегедина и оца Зорана Остоића, будимпештанског пароха, уз саслужење ђакона Зорана Живића. По обичају, на Преображење, освећено је грожђе, по којем је овај крај одувек био познат.

Вечерње, које је почело у 16 часова, служио је отац Павле Каплан, а резању колача и освећењу кољива присуствао је владика Игњатије, уз присуство оца Љубе Милисавића и ђакона Зорана Живића. Владика Игњатије је присутнима честитао празник и пожелео срећну славу. По традицији, колач и жито припремила је породица Галић, која сваке година кумује.

Упркос киши која је сипила, најмађи фолклораши са српском затавом ипак су наступили у црквеној порти. На овај начин одржали су традицију да се испред цркве заигра српско коло, а нешто касније су и прошетали до трга, где се спремао вечерњи програм. У оквиру манифестације „Дани музике и фолклора” на вечерњем концету наступили су културно-уметничка друштва: „Логовац” из Деспотова, „Челарево” и „Нови Карловци” из истоимених места.

На Тргу Цара Лазара, покрај српског ресторана „Корнер”, од 20 часова одржан је концерт Оркестра „Село”, а као специјални гости наступили су прослављени уметници на хармоници Љубиша Павковић и Радован Марић. Љубитељи српског мелоса и народних игара испунили су трг и заиграли српска кола.

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …