srlaten

„Сеобе” одушевиле Србе у Мађарској

Извор: Политика

За представу „Сеобе” рађену по делу Милоша Црњанског у режији Пјера Валтера Полица и у извођењу ансамбла Књажевско-српског театра из Крагујевца прексиноћ је тражена карта више у Националном плесном театру у Будимпешти. Гостовањем представом „Сеобе” у Будимпешти, уједно је отворена овогодишња манифестација „Месец српске културе” у Мађарској. Ова традиционална, четврта по реду уметничка светковина која покрива све сегменте српске културе, традиције и стваралаштва: драмско, књижевно, филмско, музичко, ликовно, фолклорно. Трајаће до 14. октобра.

Колико Срби у Мађарској држе до своје матице Србије и наших уметника који гостују код њих најбоље говори податак да је прексиноћњем наступу Крагујевачког театра присутвовао велики број људи који живе у Печују, Батањи, Сантову, Помазу, Кечкемету, Калазу, Сегедину, Ловру, Сентандреји….

Међу званицама које су присуствовале скупу био је ипред мађарске владе Тирчи Рихард, начелник одељења за односе са мањинама, Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској, Славица Трифуновић, помоћник министра културе Републике Србије, Раде Дробац, амбасадор Србије у Будимпешти и други.

Отварањем манифестација „Месец српске културе” у Мађарској представом „Сеобе” уједно су обележене и две значајне годишњице: 200 година од извођења прве српске грађанске представе у Мађарској, „Крешталице” Јоакима Вујића која је премијерно одиграна 24. августа у пештанском позоришту „Рондела” и 120 година од рођења великог писца Милоша Црњанског. Крагујевачка представа „Сеобе”, да подсетимо, имала је своју премијеру у матичном позоришту 14. маја 2007. године.

Током „Месеца српске културе” у Мађарској биће одржано и књижевно вече „Пештански омнибус” на којем учествују писци из Србије, као и они који живе и раде у дијаспори: Мађарске, Немачке, Италије, Румуније, Француске…. Ту је и филмски програм са премијерним приказивањем остварења Љубише Самарџића „Мирис кише на Балкану”, низ концерата, ликовних изложби, наступа фолклорних ансамбала… У оквиру овогодишње манифестације биће представљена и поставка наивне уметности из музеја у Јагодини, баш у музеју у Кечкемету који негује ту врсту ликовног стваралаштва у Мађарској.

Check Also

Гујон: Позивамо Србе с имовином у ФБиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијспором и Србима у региону, рекао је, гостујући …