srlaten

Серија маркица ,,Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“

Извор: ЈП ,,Пошта Србије“

Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” резултат је жеље да се данас, сто година по завршетку Великог рата, ода дужна почаст појединцу – српском војнику, том малом човеку из Великог рата – за цивилизацију и његово несебично жртвовањe за правду, слободу и истину. Покренут од стране Савеза потомака ратника Србије (1912–1920), пројекат такође представља део прикупљене историографске грађе из периода Првог светског рата, коју су потомци послали у част сећања на своје претке, учеснике Великог рата.

Увидом да је обичан и анониман ратник-сељак био тај који је равноправно са војсковођама, краљевима и државницима обликовао српску историју, започет је Јавни позив грађанима Србије и Србима у региону и дијаспори за достављање фотографија и осталих докумената из Првог светског рата, ради учешћа у стварању „Албума сећања на наше претке из Првог светског рата”. У Галерији Албума сећања се тако нашло преко 4000 прворазредних јединица историографске грађе и сведочанстава о ратним авантурама и страдањима српског војника, потиснутог са страница светске историје.

Историја нас позива да покажемо да умемо да памтимо, преузимајући личну одговорност за будућност наших потомака, обавезује нас да испричамо причу о нашим прецима, како се њихово велико жртвовање не би избрисало из нашег цивилизацијског памћења, већ постало културна баштина.

За информације о куповини позовите 011 3343 248 или пошаљите упит на имејл filatelijaprodavnica@posta.rs.

Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …