srlaten

Симпозијум о српском језику

извор: РТС

Савез Срба у Румунији је протеклог викенда у Српској гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару организовао међународни симпозијум под називом „Настава на српском језику на европским координатама“.

Simpozijum u TemišvaruНа симпозијуму су учествовали стручњаци из Србије, Мађарске и Аустрије, школски инспектори, професори српског језика и књижевности који предају у српским школама у Румунији, професори који предају на српском језику у гимназији Доситеј Обрадовић у Темишвару и стручњаци који предају на Западном универзитету у Темишвару, извештава за Програм за дијаспору РТС-а Светлана Матић.

Присутне је на почетку поздравио професор Јадран Кланица, директор гимназије Доситеј Обрадовић, пожелевши свим учесницима успешан рад.

Др Славомир Гвозденовић, српски посланик у парламенту Румуније, је напоменуо да је ово један од најзначајнијих скупова, јер је српска гимназија стожер образовања на српском језику у Румунији.

Огњен Крстић, председник Савеза Срба у Аустрији је истакао да се Савез труди да реализује пројекте са циљем да очувају национални идентитет и српске школе у Румунији. Српске школе треба да постану елитне школе, а Савез Срба Румуније улаже у едукативну компоненту, како би зауставио тренд смањења броја ученика и поправио слику о српским школама. Један од начина, како је истакао, су и летње школе српског језика, па и овај научни скуп, јер треба васпитавати децу у српском духу.

Tabla gimnazijeПрофесор Жељко Станков, школски инспектор се у својој поздравној речи осврнуо на учешће наставника српског језика у различитим активностима и комисијама, истичући да је њихов рад од непроцењиве вредности, јер они уче децу српској култури и обичајима. Један од видова активности наставника су и позоришне представе које организују.

Након поздравних говора, професорка Вера Жупунски, иначе председник Организационог одбора за одржавање симпозијума, је позвала присутне да се, након уводног реферата, укључе у рад по секцијама. Секције су се одвијале посебно за васпитаче, учитеље и професоре српског језика и књижевности.

Првог дана научног скупа уводни реферат на тему Настава матерњег језика у Аустрији присутнима је одржала професорка Светлана Матић из Беча. Она је у својој презентацији, поред теоретског, приказала и практичан рад у настави матерњег језика у Бечу, а приказала је и пројекте који су спроведени у бечким основним школама.

Након официјелног дела програма, сви учесници симпозијума су обишли учионице и кабинете у Српској гимназији Доситеј Обрадовић, која у Темишвару егзистира пуних 70 година.

Након заједничког фотографисања, професори су присуствовали свечаној вечери, па је дружење и размена педагошких искустава потрајала до касних вечерњих сати.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …