srlaten

Школа, јача од изолације

Извор: Савез Срба у Италији

И у ова тешка времена, наставници се труде да деци на што занимљивији начин презентују градиво. Тако је и у Српској допунској школи „Свети Сава“ у Италији чија се настава изводи у организацији Министарсва просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Наставница Јелена Јовановић је оформила Фејсбук учионицу на којој једном седмично поставља лекције које осмишљава за своје ђаке. Поред обавезног садржаја, ученици су у прилици и да се забаве гледајући филмове, позоришне представе, читајући електронске књиге и решавајући квизове који су у складу са градивом, а опет одлична разбибрига у периоду изолације. И на овај начин, уче се да цене и негују свој језик.

Марина из Вићенце

Кроз Фејсбук учионицу упознали су се са савременим српским писцима Игором Коларовим, Грозданом Олујић. Неки од ђака, заинтересовани одломцима које је наставница припремила, прочитали су и цео роман „Аги и Ема“ и тако путовали својим матерњим језиком у чаробни свет пријатељства усамљеног дечака и необичне старице. Сви су били у прилици да одгледају филм који је, као и књига, био доступан на Фејсбук учионици. Учећи о бајкама, градиво су утврђивали и кроз игрице у електронској форми које је наставница прилагодила градиву.

Милош и Милица из Bassana del Grappe

За Ускрс су се припремали цртајући ускршња јаја што је била и тема конкурса у организацији Пријатеља деце Вождовца. Стигло је преко 70 дела малих уметника, за шта су, заједно са осталим ђацима из српских допунских школа из Италије и Француске, освојили награду за најлепшу колекцију.

Ученици су за Ускрс од учитељице добили на поклон видео-честитку направљену од њихових цртежа ускршњих јаја.

Кроз необичну видео – причу наставнице Јелене, сазнавали су о великом српском јунаку Милошу Обилићу, а најмлађи учили песму Јована Јовановић Змаја.

Група је формирана крајем фебруара када је обустављена настава због експанзије коронавируса у Италији. Тренутно броји 90 чланова који прате градиво, а они ученици који немају приступ Фејсбуку, наставне материјале добијају имејловима. Ученици наставнице Јелене су веома активни и на другим конкурсима за ђаке организованим у матици Србији.

На конкурсу „Нема фрке уз унуке“ Дечјег културног центра у Београду учествовало је четрдесеторо ученика. Награђено је њих двадесеторо. Овај конкурс је донео радост, како ђацима, тако и њиховим бакама и декама од којих су далеко. Физичка раздвојеност и спреченост доласка због настале ситуације, донекле је надокнађена емотивним порукама и цртежима из Италије.

Марко из Арзињана

Учешће за конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије „Моја породица – Моја слобода“ узело је четрдесеторо ђака који са нестрпљењем чекају резултате.

Сви радови ученика промовишу се на Фејсбук учионици учитељице Јелене што подстиче ђаке на учешће и представља један вид афирмације. Путем телефона, мејлова и порука на друштвеним мрежема, ученици шаљу решења домаћих задатака и добијају подршку од своје наставнице.

Милош из Арзињана

Ученици наставнице Јелене у Вићенци, Арзињану, Басану дел Грапи и Валдању нису дозволили да их изолација и немогућност кретања одвоје од српске допунске школе. У великом броју одазвали су се новој форми похађања и показали да су веома заинтересовани за савремене наставне видове. За њих изгубљено време не постоји, јер су, њиховим жаргоном речено, прихватили изазов који им је упутила учитељица и на прави начин одговорили на њега. Да им Ковид-19 не може ништа, доказали су и бројним учешћима на расписаним конкурсима на актуелну тему због чега заслужују похвале највишег нивоа.

Целокупно њихово деловање испраћено је и од стране координаторке Блаженке Тривунчић, наставнице српског језика у Паризу која их, преко њихове наставнице Јелене и Фејсбук групе Српски Париз, бодри, мотивише и такође пружа велику подршку. Заједничка учешћа на конкурсима српске деце из Италије и Француске, доказ су да, иако у стварности затворене, за децу границе не постоје.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …