srlaten

Скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону

У Народној скупштини одржане су две редовне седнице Одбора за дијаспору и Србе у региону. На Седмој седници Oдбора тема је била положај прогнаних Срба у погледу примене законских решења о пребивалишту у Републици Хрватској, а између осталог разматран је и извештај о посети делегације Народне скупштине – Одбора за дијаспору и Србе у региону Републици Албанији у оквиру које су посланици посетили и поједина удружења Срба у Албанији.

odbor

У погледу примене законски решења о пријави / одјави пребивалишта у Р Хрватској, Татјана Вукобратовић Спасојевић, шеф правне службе у Српском народном вијећу истакла је да се СНВ последњих месеци интензивно бави овим питањем које највише погађа прогнане Србе из Р Хрватске. Она је навела да су избегли Срби погођени новим Законом о пребивалишту који је донет у Хрватској, којим је свако дужан да до 29.12.2014. године или одјави пребивалиште или пријави привремени одлазак изван Републике Хрватске на пет година. Вукобратовић Спасојевић упутила је апел да се тај рок продужи још шест месеци.

Миодраг Линта, заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону и председник Коалиције удружења избеглица навео је да је добра страна Закона о пребивалишту могућност пријаве привременог одласка из Хрватске и задржавање обе личне карте, али је проблем у имплементацији Закона. Линта је такође указао да је значајно да се рок за одјаву пребивалишта или пријаву привременог одласка изван Републике Хрватске на пет година продужи још шест месеци. Он је указао и на незаконито понашање службеника у Хрватским конзулатима у Београду и Суботици.

У дискусији о положају прогнаних Срба у погледу примене законских решења о пребивалишту у Републици Хрватској учествовали су, поред председника и чланова Одбора и Драган Црногорац, председник Заједничког већа општина, Раде Матијаш, потпредседник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске и Милојко Будимир, председник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске.

Након расправе чланови Одбора усвојили су закључак у којем се између осталог подржавају предлози изнети на недавно одржаном округлом столу са овом темом, а међу којима је на првом месту захтев за продужење рока за пријаву/одјаву пребивалишта односно пријаву привременог одласка.

Закључак Одбора за дијаспору и Србе у региону:

,,У циљу решавања питања прогнаних Срба, у погледу примене законских решења о пребивалишту у Републици Хрватској, Oдбор за дијаспору и Србе у региону, Народне скупштине Републике Србије подржава препоруке усвојене на округлом столу који је одржан на иницијативу Српског народног вијећа и удружења избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, а уз логистичку подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, 27. новембра 2014. године, а која се тичу да се рок до када хрватски држављани који имају важеће хрватске личне карте, а живе у иностранству, могу да пријаве привремени одлазак изван Хрватске на пет година, продужи. Подржавају се и други предлози са тог округлог стола који би омогућили Србима избеглим из Хрватске да остваре своја власничка и статусна права, а која би им услед примене овог закона и селективне примене појединих одредби била онемогућена или битно отежана. Имајући у виду да су наведене препоруке усвојене на округлом столу коме су присуствовали и Мирослав Маретић, начелник службе за управне послове МУП-а Републике Хрватске и Павица Пирија, министар саветник у амбасади Републике Хрватске у Београду, чињеница је да су кроз извештај Српског народног вијећа у виду препоруке прослеђене Министарству унутрашњих и Министарству спољних послова Републике Хрватске, као и да се Коалиција удружења избеглица у Србији истим поводом и са истоветним препорукама обратила министарки спољних послова Хрватске и министру унутрашњих послова Републике Хрватске. Одбор за дијаспору и Србе у региону подржава наведене препоруке. Такође, предлаже Министарству спољних послова Републике Србије да у оквиру својих могућности уложи додатне напоре у циљу решавања овог питања. Одбор је констатовао и осудио непримену Закона о пребивалишту и непослован однос појединих чланова особља у конзулатима Републике Хрватске у Србији, у Београду и у Суботици“.

Чланови Одбора размотрили су Извештај о посети делегације Народне скупштине – Одбора Р Албанији, који је представио Александар Чотрић, члан Одбора. Образлажући Извештај, Чотрић је оценио да је посета делегације  Народне скупштине Републике Србије – Одбора за дијаспору и Србе у региону била веома значајна и садржајна. Он је изнео и предлоге за унапређење положаја српске заједнице у Албанији. Одбор је већином гласова усвојио Извештај о посети делегације Одбора Републици Албанији.

Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону су на Осмој седници одржаној такође 18. децембра размотрили Предлог закона о буџету Републике Србије за 2015. годину у делу који се односи на Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Представнице Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону образложиле су прeдложени буџет за позицију која се односи на Управу.

Након краће расправе, чланови Одбора прихватили су Предлог закона о буџету Републике Србије за 2015. годину у делу који се односи на Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и за известиоца Одбора на седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава одредили су председника Одбора, др Јанка Веселиновића.

Седницама скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону председавао је др Јанко Веселиновић, председник Одбора.

Check Also

Гујон разговарао са Патријархом српским г. Порфиријем

Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. јула у Патријаршијском двору директора Управе за сарадњу …