srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Слава на Унесковој Репрезентативној листи

Слава на Унесковој Репрезентативној листи

Породична слава увршћена је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, што представља први упис културних добара из Србије на ову листу. Одлуку о упису славе донео је Међувладин комитет за заштиту нематеријалног културног наслеђа, на свом редовном заседању одржаном данас у седишту Унеска у Паризу.

SlavaUNESKO

„Упис на Репрезентативну листу Унеска од великог је значаја за српску културу и њено нематеријално наслеђе. Улазак на листу за Србију представља изузетну част и престиж, али истовремено значи и обавезу државе чланице да створи неопходне услове за очување нематеријалног наслеђа на својој територији“, изјавила је помоћница министра културе и информисања за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Асја Драча Мунтеан.
Србија је 2010. ратификовала Унескову Конвенцију о заштити и очувању нематеријалног наслеђа. Исте године почела је примена конвенције и створени су услови да Србија може да предлаже елементе нематеријалног културног наслеђа на Унескову Репрезентативну листу. За имплементацију конвенције задужено је Министарство културе и информисања. Номинацију Породична слава за упис на листу припремио је Етнографски музеј у Београду.
„Народни обичај прослављања домаћег заштитиника под називом слава или крсно име обликован је у српској средњевековној држави. Данашњу обичајно-религиску форму славе практикују и припадници неких мањинских заједница. Значај славе уважава се и на индивидуалном и на општедруштвеном плану, што је штити, одржава и преноси кроз генерације као живо нематеријално наслеђе“, рекао је на представљању у Паризу mr Марко Стојановић, члан Номинационог тима за упис славе у Репрезентативну листу Унеска.
Центар за нематеријално наслеђе Етнографског музеја приложио је Унесковој комисији обимну документацију која на најбољи начин указује на значај славе у српском народу, пре свега као симбола заједништва. Славски обред састоји се из претхришћанских, христијанизованих и хришћанских елемената, што скупа учвршћује религијски и национални идентитет и подржава културну разноликост.
Република Србија предала је на разматрање за 2015. годину номинацију за коло, за упис на Репрезентативну листу. Поред славе и кола, у плану је још номинација. Регистар нематеријалног културног наслеђа Србије тренутно садржи 27 елемената.

Check Also

Улазак у Србију без ограничења

Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од 22. маја. …