srlaten

Славка Драшковић: Активно ка остваривању права Срба у Хрватској

Извор: Међународни радио Србија

Срби у Хрватској суочавају се са бројним проблемима и нерешеним питањима у скоро свакој области, изјавила је за Међународни радио Србија директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић након тродневне посете Хрватској. Она истиче да Србија, заједно са Хрватском и са српском заједницом у тој земљи, интензивно ради на решавању тих питања.

Приликом недавне посете Хрватској Славка Драшковић је разговарала са председником Српског народног већа Милорадом Пуповцем, председником Заједничког већа општина Драганом Црногорцем и другим представницима српске заједнице. Проблема има много, указује наша саговорница, наводећи низ нерешених питања.

То су, између осталог, повратак избеглица, обнова кућа, стамбено збрињавање, повезивање радног стажа, неисплаћене пензије, питање суђења за ратне злочине, ревизије пресуда према Србима, питање несталих, развој повратничких средина, спровођење пројеката, запошљавање у државној управи, нарочито полицији, низ питања везаних за језик, писмо и школе на српском, као и питање уређења спомен комплекса Јасеновац и Јадовно.

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону посетила је и Вуковар где је, како је оценила, ситуација веома лоша и српски народ који тамо живи осећа се угрожено и несигурно.

„Вуковар је посебна прича и, колико год сам очекивала да је лоше и да је ситуација погоршана, изненадило ме колико се људи осећају угроженим, и колико још има тешких прича и сукоба на међунационалној основи, чак је било и инцидената у школи. Осим тога, млади људи хоће да се исељавају и у последње време је порастао број тих захтева“ – каже Славка Драшковић.

Директорка Канцеларије разговарала је и са потпредседником Владе Хрватске Невеном Мимицом, министром просвете Жељком Јовановићем и помоћником министра регионалног развоја Станком Јанићем. Они су, истиче наша саговорница, у великој мери свесни проблема које има српска заједница у Хрватској. Најважније је да Србија и Хрватска активно раде на бројним питањима која годинама нису решавана, и да се на њих што пре нађу одговори, оцењује Славка Драшковић.

„Добила сам уверавања да ће се та питања решавати, и то много брже него до сада. Формиран је посебан уред, односно канцеларија Владе Хрватске, са задатком да заврши ова питања“ – истиче директорка Канцеларије.

Према информацијама која је наша саговорница добила од представника хрватске владе, сви папири за рад те канцеларије су спремни, и она би требало да буде оперативна чим прође неопходне процедуре. Канцеларију ће водити помоћник министра Станко Јанић, који је у министарству регионалног развоја задужен за стамбено збрињавање и статусна права.

Говорећи о томе шта Канцеларија, односно Србија као држава, пре свега може да уради како би се побољшали права и положај Срба у Хрватској, Славка Драшковић истиче да може да се учини много тога, и да се на томе већ ради. Србија је кренула у дипломатску акцију с циљем да се та питања решавају што пре, напомиње она, наводећи при том и посету министра спољних послова Србије Ивана Мркића Хрватској.

На многа питања о којима је било речи приликом посете Славке Драшковић Хрватској, српска заједница је указала и на јавном слушању о правима Срба у региону, које је организовано средином прошлог месеца у Скупштини Србије.

Срби у Хрватској су јасно рекли шта очекују од Србије: да се у Скупштини усвоји резолуција о положају и проблемима избеглих и прогнаних Срба, да надлежне институције имају стално у виду документ Нон пејпер Владе Србије из 2009. године, и да са тиме упознају међународну заједницу, да се спроведе Бечки споразум из 2001. године.

„Оно што Србија може да уради тиче се и економског јачања и повезивања – да заједно са Србима из Хрватске направимо план који би помогао да они тамо буду економски одрживи. То значи да се оствари привредна сарадња и направи стратегија у том правцу“ – наводи наша саговорница.

Сви ови напори јасно говоре да је држава Србија, потпуно посвећено, кренула у врло активну и одлучну политику и офанзивни рад на решавању питања положаја и права Срба у региону, у овом случају Срба у Хрватској, поручује Славка Драшковић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …