srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Славка Драшковић: Безбедност Срба приоритет

извор: Танјуг

Директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић истакла је данас да је безбедност Срба приоритет, а да је, осим тога, веома значајно да се успостави економска сигурност и одрживост Срба у региону.

др Славка ДрашковићДрашковић је навела да се последњи инцидент у Хрватској, када су поново лупане двојезичне табле, догодио пре десетак дана, али очекује миран период празника.

„Прошле године се 1. јануара десио инцидент – у новогодишњој ноћи непознати починилац разбио је стакло на просторијама СКД „Просвјета“ у Книну, али верујем да је сада хрватска држава спремна да предупреди овакве екцесе“, рекла је она.

У саопштењу Канцеларије се наводи да је током претходне године, Драшковић уложила вишеструке напоре да питање положаја и права Срба у региону и посебно безбедности Срба у Хрватској стави у први план.
„Мојим доласком почело је јавно и гласно да се износи да је питање Срба у региону, посебно у Хрватској, веома тешко, па и критично, и да ту мора нешто да се уради. То питање стављам у први план, али то није лако, с обзиром на то да решавамо и питање Косова, европских интеграција, економску ситуацију“, рекла је Славка Драшковић.

Она је додала да Влада Србије ради на програму економске помоћи Србима у Хрватској, а да Канцеларија суфинансира пројекте Срба у региону који доприносе економском оснажењу српских заједница.

Канцеларије се, како је додала, посебно ангажовала на томе да нађе фондове ЕУ у који може, као ресор владе, да се укључи заједно са организацијама Срба из региона.
„Сада када смо их нашли предстоји рад на пројектима. Треба добро да се ураде пројекти прекограничне сарадње да би се оснажиле организације Срба из региона да вуку средства из ЕУ фондова за економски развој српских заједница“, сматра Драшковић.

Драшковић очекује да се Канцеларија на чијем је челу, у наредној години највише бави економским питањима и када је реч о региону.
„Биће тако уколико будемо са владама земаља у региону имали више конкретних резултата на решавању отворених питања српског народа у тим земљама као што ми је обећано свуда у разговорима са њиховим званичницима“, рекла је Драшковић и за 2014. годину најавила Прву економску конференцију матице и Срба у региону.

Драшковић је српском народу широм света пожелела да Божићне и Новогодишње празнике проведу у миру у топлом дому са најмилијима и да им 2014. година буде много боља од свих година протекле деценије.
„Са своје стране, ми у Влади Србије радићемо максималним напором и свом снагом да развијемо програме за Србе у региону и дијаспору и да се унапреди и ојача њихов положај, економски, политички и сваки други“, истакла је Драшковић.

Она је подсетила и да у региону живи 2.140.000 Срба и још око четири милиона у дијаспори, и да су они нераздвојан део српског националног бића.

Дијаспора и матица, како је рекла, треба да се посматрају заједно, јер су исто национално биће – Срби, ма где они живели.

Србија треба да рачуна на српски народ широм света, рекла је Драшковић и позвала Србе из региона и дијаспоре да рачунају на матицу и да се Влади Србије обрате за сваки програм и задатак од националног интереса на коме могу заједно да раде за Србију.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …