srlaten

Брже решавање проблема

Министар спољних послова Иван Мркић, директорка Канцеларије за дијаспору Славка Драшковић и виши саветник у Канцеларији Звонко Шошевић разговарали су са председником и потпредседником Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драганом Станојевићем и Звонимиром Јовановићем о унапређењу рада овог тела и бољој сарадњи с расејањем. Састанку је присуствовала и Љиљана Никшић, шеф Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме Министарства спољних послова.

Славка Драшковић

Министар Мркић је чланове председништва Скупштине обавестио да ће новом организацијом ресора спољних послова бити предвиђена квалитетнија комуникација и брже решавање текућих проблема.

Драган Станојевић и Звонимир Јовановић говорили су о активностима које Скупштина тренутно предузима, као и о плановима у будућем раду. Изнели су потребу да делегати и Скупштина дијаспоре добију већи значај и овлашћења у раду, што је могуће ако се измени део постојећег Закон о дијаспори. Изразили су и интересовање за измену других прописа којима се уређује положај дијаспоре, укључујући и могућност директне заступљености у Народној Скупштини Републике Србије.

Представници Скупштине истакли су и проблем конституисања новог сазива Скупштине дијаспоре и Срба у региону имајући у виду да мандат садашњим делегатима истиче јуна 2014. године, а да процедура избора нових делегата још није почела. Заједнички је констатована потреба да се обезбедити континуитет у функционисању највишег представничког тела дијаспоре и да садашњи делегати наставе са радом до коначног избора новог сазива Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Министар Мркић захвалио се дијаспори на енергији коју улаже у промоцији Србије и побољшању њеног угледа у свету, инсистирајући на бољем умрежавању и организовању српске дијаспоре у земљама широм света.

„Како би се то остварило, потребно је да се утврди тачан број припадника српске дијаспоре у свету, као и да се конкретизују носиоци активности и орочи извршење послова.“, истакао је Мркић

Директорка Канцеларије Славка Драшковић је подржала иницијативу министра Мркића и указала на потребу оснивања Института за проучавање дијаспоре, који би се студијски бавио дијаспором и у својим бројним анализама, указао на потребе дијаспоре, њено стварно бројно стање и потенцијал. Она је истакла пример таквог института који постоји у Русији.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …