srlaten

Славка Драшковић: Дијаспора може да буде најбољи покретач развоја Србије

Пословној конференцији Србије и дијаспоре у Београду присуствовали су премијер Србије Ивица Дачић са министрима Игором Мировићем и Драганом Гламочићем и градоначелницима Зораном Перишићем и Братиславом Гашићем. Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић рекла је да дијаспора може да буде најбољи покретач бољитка и развоја државе, највећа помоћ и амбасадор за поправку имиџа у свету.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Она је поручила да Влада и локалне власти раде на стварању доброг амбијента за њихово пословање што је и циљ споразума „Запослимо Србију“, који ће данас бити потписан, а чији је акценат на повезивању дијаспоре са локалном самоуправом.

Славка Драшковић је рекла да је српска дијаспора локално оријентисана, да су Срби из дијаспоре повезани са својим завичајем и местом из којих су потекли и да је зато 90 одсто инвестиција која долазе из дијаспоре локално оријентисано.

„Градоначелници су данас ту да би се представили и понудили добар амбијент за инвестирање, али и обавезали уласком у пројекат да ће вам дати добре прилике и стабилан пословни амбијент ослобођен државних администрација, као и да ће сами радити на помоћи у прикупљању свих материјала и докумената потребно за дозволе, да ће се дозволе издавати у најбржем, року и да неће уводити нове таксе док је инвестиција у току“, рекла је она.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Извршни директор за финансије и рачуноводство Телекома Србија Миленко Џелетовић рекао је да Србија не сме да испусти историјску шансу и не искористи капацитете дијаспоре за добробит матице, али да наслеђени проблеми траже мозаик решења.

„Свако парцијално решење, сваки исхритрен корак, ако не буде део свеобухватне стратегије биће губљење времена. Овде је време драгоценије од новца. Србији, влади и носиоцима економске политике потребан је „Заокрет“, пре свега у отварању нових радних места, повећању запослености, порасту бруто домаћег производа и благостања, односно заокрет ка модернијој и функционалнијој Србији“, рекао је Џелатовић.

Он је додао да је пројектом „Запослимо Србију“ у плану формирање банке, која не би била класична инвестициона банка.

Фото: Танјуг (Миленко Џелетовић)
Фото: Танјуг

„Пројекат српске банке дијаспоре је пионирски, али је утемељење за оснивање српско-америчке банке, која је функционисала на најбољи начин у смислу повезивање матице и дијаспоре“, рекао је он.

Џелетовић је додао и да је најављен и закон о улагањима, који по први пут на исти начин прилази домаћим и страним инвеститорима и предвиђа увођење једног шалтера, где ће локалне власти имати велику одговорност.

У оквиру пословне конференције „Србија и дијаспора“ у Београду, представници градова и општина Крушевац, Ниш, Пожаревац, Ужице, Нови Сад, Петровац на Млави, Неготин, Љубовија и Трстеник и директорка Канцеларије Славка Драшковић потписали су споразум „Запослимо Србију“, чији је циљ повезивање дијаспоре са локалним самоуправама.

Директорка Канцеларије, Славка Драшковић и градоначелник Крушевца Братислав Гашић
Директорка Канцеларије, Славка Драшковић и градоначелник Крушевца Братислав Гашић

Споразумом је предвиђено да градоначелници понуде добре прилике за инвестирање и стабилан амбијент ослобођен административних препрека, рекла је  Драшковић.

„Предвиђено је да представници општина и сами раде на прикупљању материјала и докумената за дозволе, да их издају у најбржем року, као и да се не уводе нове таксе док је инвестиција у току. Влада и локалне власти треба да раде на стварању доброг амбијента за пословање, а чланови дијаспоре могу да буду најбољи покретач бољитка и развоја Србије и амбасадори за поправку имиџа у свету“, рекла је Драшковић.

[blockquote_left] Станојевић: Новац који долази са Истока нико није рачунао

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону тражио је од премијера Дачића да прими делегацију Скупштине која би му предочила проблеме који су се поставили као приоритетни у односима дијаспоре и матице и најавио да ће једна од тема бити законске измене. У свом излагању Станојевић је истакао да у проценама новчаних средстава која долазе из дијаспоре нико није узео у обзир огромна средства која долазе из евро – азијских земаља, пре свега од наших грађевинских радника. [/blockquote_left]

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић рекао је, поводом потписивања споразума, да је Србија међу земљама које имају највеће регионалне разлике у Европи, али да ће нова регионална политика дати шансу свим регионима и бити усмерена на искоршћавање њихових потенцијала.

Мировић је рекао да ће нова регионална политика коју припрема то министарство бити утврђена националим планом регоналног развоја који ће бити промовисан у наредних неколико месеци.

Он је навео ће у наредном периоду бити финансирани пројекти у циљу јачања регионалне конкурентности, али без уплива политике, на основу јасних економских параметара.

Мировић је истакао да је свестан слабости управе и администрације, као и да недостају принципи управљања у јавној управи и додао да је у припреми неколико закона који ће бити темељ за професионализацију и повећање ефикасности администрације на локалном нивоу.

Министарство ће све капацитете и средства усмерити на стварање услова за нове инвестиицје у локалним самоуправама како би се смањила незапосленост, рекао је Мировић и додао да верује да ће и представници дијаспоре пронаћи шансу у томе.

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић рекао је да је повезивање општина са дијаспором једна од карика која је недостајала политичким кормиларима.

Указујући да постоји оправдано неповерење због прошлости, Гашић је рекао да су представници власти доказали да раде одговорно, савесно и поштено.

„Идући од националног ка локалном нивоу, желим да као градоначелник Крушевца унапредимо механизме сарадње са дијаспором који су се показали недовољним“, рекао је Гашић.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …