srlaten

Градићемо јаче везе

извор: Вечерње новости

Директорка Канцеларије за дијаспору Славка Драшковић о плановима за повезивање наших сународника с матицом: Из расејања шаљу око три милијарде евра, а толико би могли и да уложе у земљу.

фото: Вечерње новости

ДИЈАСПОРА је наш стални амбасадор у свету и то ћемо искористити за промоцију економског потенцијала Србије. Наши људи у иностранству помоћи ће нам да представимо нашу културу и туристичке дестинације. Од расејања очекујемо помоћ у раду с новим технологијама. Због тога ћемо направити пословну мрежу дијспоре, а наше научнике који раде у свету повезиваћемо с колегама у матици.

Ово је само део планова Канцеларије за дијаспору Владе Србије, које најављује њена директорка Славка Драшковић. После шест месеци на челу овог тела, она за “Новости” истиче да су помаци направљени, али да је њихов стални задатак јачање веза с нашим људима у расејању.

Хоће ли најављена промена Закона о дијаспори и Србима у региону помоћи повезивању Србије с нашим сународницима?

– Променом закона Канцеларија ће добити нове надлежности у области информисања. И брже ћемо реаговати на потребе наших људи. Скупштина дијаспоре и Срба у региону, која се показала нефункционалном, биће ојачана. То значи да ће делегати бити обавезни да нас једном годишње информишу о проблемима и важним питањима српске заједнице у земљама у којима живе, али и предлажу решења.

Новина је и да ће у редовном заседању Скупштине дијаспоре први пут званично учествовати и представници републичког парламента. У плану је и формирање Савета за дијаспору и Србе у региону, којем ће председавати председник републике, а чији ће чланови бити премијер, министри и председник Скупштине Србије.

Када ће се те измене наћи на дневном реду парламента?

– Ако не буде чекања због приоритетних питања, могуће је да ће се измене закона наћи пред посланицима већ крајем маја или почетком јуна.

Да ли ће после доношења Акционог плана, који се чека од 2011. године, Србија имати више користи од својих људи у иностранству?

– Без корака које предвиђа овај документ, а који се односи на то шта ћемо тачно и како радити да бисмо спровели стратегију, она ће бити као и досад – мртво слово на папиру. Акциони план једини је пут да се стварно користи капацитет наше дијаспоре. [blockquote_left]Одговори на једном месту

Које информације ће наши људи из света моћи да добију у Канцеларији за брзе одговоре, чије оснивање најављујете?
– Они ће моћи да се информишу о свему што их занима – држављанству, личним документима, инвестицијама, статусним питањима… Одговоре ће од нас, или других државних органа, добијати за најдуже недељу дана. Питања ће моћи да се шаљу и преко електронског упитника на сајту наше Канцеларије.[/blockquote_left]

Наши људи често замерају Србији да је глува за њихове проблеме. Може ли да се побољша та комуникација?

– Дијалог државе и наших људи мора да буде бољи, нарочито што је у прошлости често личио на разговор глувих телефона. Већ је успостављен контакт с младим високообразованим људима, научницима и бизнисменима у свету који нису били довољно повезани са матицом. Једино они могу да покрену нашу земљу. Због њих смо покренули електронски билтен који се шаље на 4.000 адреса. Само преко друштвених мрежа за три месеца успоставили смо везу са око 10.000 људи.

Дијаспора шаље велики новац, али ретки су они који инвестирају у своју земљу…

– Српска дијаспора има потенцијал да инвестира најмање онолико колико и шаље рођацима и пријатељима кроз дознаке – око три милијарде евра. Да би се то догодило потребни су услови за инвестирање. Радимо на подстицању отварања малих и средњих предузећа кроз концепт завичајних удружења и њихово повезивање с локалним заједницама. Информације говоре да људи у свету улажу око 90 одсто новца у свој завичај. Због тога су отворене канцеларије за дијаспору у Крушевцу и Нишу. И пројекат “Запослимо Србију” започет је прављењем базе потенцијалних пројеката и капацитета локалних заједница.

Позиција Срба у региону далеко је од идеалне. Да ли држава довољно ради на побољшању положаја својих сународника у суседним земљама?

– До сада то није био случај. Побољшање положаја Срба у региону један је од приоритета ове владе, а на овом послу укључили смо и Скупштину и службе председника републике. У том циљу било је и недавно јавно слушање на тему положаја наших сународника у суседству, као и састанак Савета за Србе у региону, којем је председавао председник Николић.

Где је ситуација најалармантнија?

– Позиција Срба у региону се разликује од земље до земље. Хрватска је пример земље у којој је, упркос законима који штите мањине, положај Срба веома лош. Закони о мањинама тамо се не спроводе, а забрињава и чешћа појава говора мржње код дела званичника. Србима из Хрватске, али и у другим земљама региона, пренела сам поруку да је потребно да наступају јединствено и према матици, али и према земљи у којој живе. Неслога је проблем са којим се суочавамо широм расејања.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …