srlaten

Славка Драшковић: Искључивост нас је скупо коштала

„Искључивост нас је скупо коштала и због тога Срби у Црној Гори треба да учествују у свим друштвено – политичким активностима Црне Горе како би постали значајнији чинилац“, изјавила је Славка Драшковић, директорка Канцеларије Владе за дијаспору и Србе у региону данас у Херцег Новом и позвала Србе у Црној Гори на јединство.

slavka draskovic„Само јединственим наступом Срби у ЦГ могу да решавају два главна проблема а то су  да буду конститутивни народ и да се уставно дефинише употреба српског језика“, изјавила је Славка Драшковић.

Срби нису и не могу бити национална мањина била је основна порука коју су директорки упутиле српске организације и српске политичке партије.

Током тродневног боравка у Црној Гори, директорка Славка Драшковић састала се са представницима српских партија у Скупштини Црне Горе, председником Нове српске демократије Андријом Мандићем, замеником председника Социјалистичке народне партије Василијем Лалошевићем и председником Народне странке Предрагом Поповићем.

Приликом посете са српским организацијама у Подгорици, Бару и Херцег Новом, разговарало се о уставном дефинисању српског језика и ћириличког писма, културно-просветној аутономији и слободи медија на српском језику.

За мање од 10 година број оних који се служе српским језиком опао је за 20 одсто, што представља преседан у свету Ако се узме у обзир да на простору Црне Горе није било насилних масовних миграција, ова чињеница тражи своје објашњење и активно учешће свих политичких чинилаца», изјавила је Славка Драшковић.

У Црној Гори према попису становништва из 2011. године живи 620 хиљада становника, од чега 178 хиљада или 28 одсто чине Срби.  На попису 2003. године, било је 3 одсто више Срба, односно 198 хиљада. Према последњем попису у Црној Гори нема већинске нације, јер се око 45 одсто  пописаних изјаснило као Црногорци, а на попису из 2003. године било их је за проценат и по мање.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …