srlaten

Славка Драшковић: Јачати положај Срба у региону

Извор: Међународни радио Србија

Канцеларија Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, уз подршку председника Србије, покренула је иницијативу да се обнови Фонд за Србе у региону који је раније постојао при Влади Републике Србије, изјавила је за Међународни радио Србија директорка Канцеларије др Славка Драшковић. Захтев да се Фонд, који од 2011. године није био активан, поново успостави, њој су упутили и Срби у Црној Гори и Македонији, са којима је разговарала током недавних службених посета тим земљама. Са директорком Канцеларије разговарали смо о тим сусретима и положају Срба у региону.

SlavkaDraskovic2

Фонд за Србе у региону је неопходан како би Србија помогла јачање институција и организација Срба у региону, тиме и њихов положај, истиче Славка Драшковић. Са Србима из Црне Горе и Македоније она је разговарала о проблемима са којима се суочавају и начинима да се превазиђу. У Црној Гори су то питања уставног дефинисања српског језика и ћириличног писма, културно просветне аутономије, слободе медија на српском језику, остварења равноправног статуса за епархије Српске православне цркве, наводи наша саговорница.

Посебно је важно питање дефинисања статуса српског народа у Црној Гори. Разговор са представницима српских организација и партија је показао да међу њима постоји сагласност да Срби у тој држави не могу бити национална мањина, већ конститутивни народ, каже Драшковић, истичући да је о томе разговарала и са званичницима Црне Горе. Управо због недефинисаног статуса, како објашњава, Срби у Црној Гори немају одређена права, нити представнике у државним институцијама, на пример финансијским, а ни финансијску подршку те државе за своје пројекте.

„Ако остваривање тих права, односно статуса конститутивног народа представља минимум заједничких циљева око кога су Срби у Црној Гори јединствени, они са таквим програмом треба да покушају заједничким снагама да се укључе у систем власти, како би били у позицији да учествују у одлучивању о битним питањима српског народа, који је тамо бројан“ – наглашава Драшковић.

Наша саговорница додаје да у целом региону положај Срба није на задовољавајућем нивоу, па самим тим ни у Македонији. Током посете тој земљи разговарала је о међудржавном споразуму о заштити националних мањина, као и о заштити српских историјских и културних споменика, јачању економских, културних и других веза две земље. Срби у Македонији су при том везивни фактор и важно је да помогнемо да се превазиђу изазови, а то су њихова тиха асимилација, слаб наталитет, заштита културног и духовног наслеђа, немогућност да исповедају веру у Српској православној цркви, каже директорка Канцеларије. Разговарано је и о томе да се оформи српски културни центар у Македонији, а једно од решења на коме ће се радити је да то буде по принципу реципроцитета, тако што би се такав простор обезбедио и за македонску мањину у Србији.

Канцеларија ће помоћи да се успоставе мостови привредне сарадње између Срба у Македонији и наше дијаспоре у Русији која је показала интересовање да учествује у реализацији одређених пројеката. Договорено је и да се организује обука за коришћење ИПА и других европских фондова како би се подстакла регионална и прекогранична сарадња и економски ојачале заједнице у тим подручјима.

Канцеларија ради на решавању свих важних питања положаја Срба у региону, а томе се посебна пажња посвећује кроз активности међудржавних група, истиче наша саговорница. Најављује формирање мешовитог међувладиног одбора са Македонијом који ће се бавити заштитом националних мањина. Веома је важно и да се питања положаја Срба стално постављају у сусретима наших државника са званичницима земаља у којима народ у региону живи.

Славка Драшковић сматра да економски положај Срба у региону може да се унапреди тако што би Србија у сарадњи са државама региона економски аспект сврстала у приоритете. Напомиње да су најнеразвијеније општине у Хрватској или, рецимо, Македонији управо оне где Срби чине већину или имају локалну власт. Према њеним речима, спровођење економских пројеката допринело би подизању стандарда, али и смањењу тензија. Економском јачању треба да допринесе и пословна конференција за Србе у региону, коју Канцеларија планира на пролеће. Такође, Срби у земљама региона упешније би остваривали своја права када би били јединствени, одредили минимум циљева око којих су сви сагласни и онда заједно радили на томе, каже Славка Драшковић.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …