srlaten

Др Славка Драшковић у Книну и Сплиту

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић службено је боравила 19. и 20. септембра у Книну и Сплиту, где је имала више састанака са локалним званичницима и представницима Срба у Хрватској.

Славка Драшковић
Славка Драшковић пред вандализованим спомеником

Тема разговора су били актуелна ситуација и сигурност Срба у овим градовима, као и начин на који ситуација из Вуковара рефлектовала на Книн и Сплит. Посебна тема су били инциденти у Книну и Сплиту

У разговору са градоначелницом Книна Јосипом Римац, којем је присуствовао и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић, исказано је обострано становиште да овакви догађаји не доприносе развоју мирног суживота, као и уверење да ће се ситуација у наредном периоду смиривати.

Славка Драшковић је посетила и село Голубић где је прошле недеље порушен споменик подигнут у знак сећања на српске жртве страдале у рату деведесетих година.

У Сплиту Славка Драшковић се састала са градоначелником Сплита Ивом Балдасаром, као и са сплитско-далматинским жупаном Златком Жеврњом. Хрватски званичници су изразили уверење да инциденти у овом граду представљају појединачни акт.

Директорка Канцеларије Славка Драшковић састала се и са представницима Већа српске националне мањине у Сплитско – далматинској жупанији, са којима је између осталог разговарала о новим просторијама за српску заједницу у овом граду.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …