srlaten

Етничке тензије у Хрватској се не смирују

Етничке и националне тензије у Хрватској се не смирују ни у 2014. години. Чак ни један од највећих хришћанских празника који православни хришћани обелажавају 7. јануара није могао да прође без инцидената, изјавила је директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић.

славка драшковић
Директорка Канцеларије др Славка Драшковић

На самом почетку нове 2014. године у периоду између 3. и 5. јануара, оскрнављено  је православно гробље у Чепину код Осијека. Охрабрује чињеница  да је полиција  одмах реаговала покренувши истрагу трагајући за починиоцима. Начелник полиције се извинио Србима због овог непримереног понашања и обећао да ће кривци бити ухваћени. Затим, у Вуковару током вечери 5.јануара ,  скинуте су и украдене две плоче са Прекршајног и Општинског суда и оштећене још четири двојезичне табле. У Сплиту извршен напад на возило београдских регистарских таблица, поновљени вандалски напади на двојезичне табле које су пре пар месеци подигнуте на висини око 3 метара, су  показатељи да ће се ове акције наставити и у 2014. години и бити сметња одрживом повратку избеглица, прогнаних и расељених лица, истакла је директорка Славка Драшковић.

Институције Републике Хрватске реагују aли је неопходно да се уложи додатни напор у спречавању појединих интересних група и њихових циљева који штете не само Србима у Републици Хрватској, него и читавом хрватском друштву. Искуство из прошлости нас учи да је подручје које насељавамо веома трусно и да може да експлодира као буре барута у сваком моменту, уколико сви не уложимо изузетне напоре за очување заједничког животног простора. Једино право решење је интензивна регионална сарадња, на свим нивоима и константна едукација становништва, рекла је директорка Славка Драшковић.

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић поводом прославе Дана Рпублике  Српске упутила је честитке председнику Републике Српске Милораду Додику и председници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …