srlaten

Славка Драшковић о дијаспори с амбасадором Вилхелмом

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору др Славка Драшковић разговарала је са амбасадором Немачке Хајнцом Вилхелмом о активностима Канцеларије, инвестицијама и манифестацијама дијаспоре у СР Немачкој.

Slavka DraskovicСастанку у Канцеларији за дијаспору, присуствовали су и Инге Ерлер, шеф Одељења за културу и Марко Чадеж, саветник за медије и односе са јавношћу и портпарол амбасаде, као и помоћник директора Канцеларије Вукман Кривокућа и самостални саветник Милица Вучковић.

Директорка је најавила да Канцеларија има у плану организовање манифестације Србија и Немачка – српска дијаспора и српско-немачки односи у XXI веку, у октобру ове године у Берлину. „Ова конференција има за циљ, између осталог, јачање веза Србије и Немачке, јачање веза са нашом дијаспором у Немачкој, као и јачање мотивације за самоорганизовањем српске дијаспоре у Немачкој. Учествоваће представници власти обе земље и српска дијаспора“, рекла је др Славка Драшковић.

Она је истакла важну улогу дијаспоре у привредном развоју Србије, те да је дијаспора локално оријентисана према местима из којих потиче и где јој живе рођаци. „Имамо успешан пример пројекта ,,Запослимо Србију” који је покренула Канцеларија са циљем да се у сарадњи са локалним самоуправама у Србији повежу дијаспора и потенцијални инвеститори у иностранству са локалном самуоправом и тако покрену улагања у мала и средња предузећа у Србији. На тај начин, већ су остварене неке инвестиције, попут изградње фабрике пелети у Брусу, која користи немачку технологију“, нагласила је др Славка Драшковић.

slavka-draskovicАмбасадор Вилхелм je изразио интересовање о разлозима слабог одзива дијаспоре на изборима у Србији и истакао да би Срби у Немачкој требало да буду боље организовани. Амбасадор је најавио оснивање Немачко-српског форума, који би требало да допринесе унапређењу сарадње двеју земаља и позвао директорку да присуствује свечаном отварању.

Портпарол амбасаде Марко Чадеж је рекао да је Немачко-српски форум удружење грађана, које је регистровано у Србији и да ће у његов рад бити укључени експерти из Србије, Немачке и припадници дијаспоре. Овај форум ће кроз пројекте учествовати у економској, политичкој и свим другим сферама сарадње, као и у подршци институцијама.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …