srlaten

Славка Драшковић: У првих 6 месеци 1,5 милијарди евра дознака од дијаспоре

извор: Танјуг

Српска дијаспора спада међу најдарежљивије и међу првих десет је у свету по дознакама које шаље у матицу, изјавила је директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић додајући да је према подацима Народне банке Србије у првих шест до осам месеци у Србију стигло око 1,5 милијарди евра преко девизних дознака.

slavka draskovic„У првих шест до осам месеци ове године, према подацима Народне банке Србије, стигло је око 1,5 милијарде евра, односно око две милијарде долара, међутим не могу да се измере и сви неформални канали којима новац пристиже у земљу“, рекла је Танјугу Славка Драшковић.

Она наводи да према подацима Светске банке, која је покушала да измери и неформалне канале, годишње у Србију стигне око 5,5 до 5,6 милијарди долара.

Указујући да може да се рачуна да неформалним каналима стиже чак можда и дупло више новца, она је истакла да, зависно да ли се рачуна формално или неформално пристизање средстава, 10, па чак и до 20 одсто бруто националног производа чине дознаке из дијаспоре.

Према њеним речима, дознаке не само да помажу ликвидност привреде него представљају новац који никад није заказао без обзира каква је криза у свету.

„Дијаспора никада са својим дознакама није заказала. Она шаље својим рођацима, пријатељима и сматра се да око 11 одсто грађана Србије, оно што се зна и што иде формалним каналима, добија помоћ из иностранства“, рекла је др Славка Драшковић.

Како је истакла, дознаке су најстабилнији извор прихода за Србију која се налази на осмом месту у свету поредећи оно што се добија од дијаспоре у односу на бруто национални производ.

Она је навела и да је битно да се новац који стиже из дијаспоре стави под контролу и да иде нормалним, легалним, токовима, а не да се „преноси по џеповима, камионима“.

Према њеним речима, неопходно је да новац уђе легалним путем не само због државе и потребе да се зна {та и како долази, него и ради нормалног функционисања привреде.

„Зато је Канцеларија Владе Србије за дијаспору и Србе у региону потписала специјални протокол са државном банком, Привредном банком Београд која је понудила специјалне услове за све инвестиције и промет са дијаспором и уопште са иностранством“, рекла је Славка Драшковић, додајући да се тим протоколом обезбеђује проток новца без икакве провизије.

Међутим, док смо по дознакама на осмом месту у свету, када су у питању инвестиције српске дијаспоре у матицу Србија се налази на зачељу, каже Славка Драшковић и додаје да су инвестиције увек стизале слабије.

Док је у другим земљама однос инвестирања и дознака 50 према 50, то у Србији није случај те подаци говоре да капитал који стиже из дијаспоре има однос 90 одсто за дознаке према 10 одсто за инвестиције, рекла је Славка Драшковић.

„Морамо да повећамо инвестирање. Замислите да су и инвестиције у истом износу као и дознаке што може да се очекује од дијаспоре јер има капацитет“, рекла је Славка Драшковић и додала да прво треба да се створе одговарајући услови и да се инвестициона клима промени.

Наводећи да је то управо оно што Влада Србије и Канцеларија раде, она је истакла да се управо ради на пројекту „Запослимо Србију“ уз помоћ дијаспоре.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …