srlaten

Решити питање српског језика у Вуковару

Директорка  Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић разговарала је са представницима Заједничког већа општина у Вуковару предвођеним председником Драганом Црногорцем о проблему регистрације школа на српском језику и ћириличком писму.

„С обзuром да скоро две деценије нема политичке воље да се региструју школе које држе наставу на српском језику сматрам да ова тема мора да буде предмет разговора између Хрватске и Србије на наредном састанку међувладиног Мешовитог одбора Србије и Хрватске за националне мањине“, изјавила је директорка Канцеларије за дијаспору.

Директорка додаје да јој је председник ЗВО Драган Црногорац пренео да Влада Хрватске избегава већ две године да именује представнике Срба у четири министарства и да би то такође требало да буде тема за разговор међувладиног Мешовитог одбора.

Др Драшковић је посетила предшколску установу Дечији вртић „Вуковар 2“ где се рад реализује на српском језику.  Са челницима Града Вуковара Данијелом Станковић и Срђаном Милаковићем и Управним већем вртића она је разговарала о финансијским и кадровским проблемима који угрожавају ову институцију.

„Веома је важно да се вртић „Вуковар 2“, од великог значаја за Србе у Вуковару, не само одржи, већ и да побољша свој рад, као једина регистрована српска институција“, закључила је др Драшковић.

У оквиру једнодневне посете Вуковару, директорка се састала и са  дожупаном у Вуковарско-сремској жупанији Ђорђем Ћурчићем, прочелницом Јадранком Мустапић-Карлић и саветником жупана Гргом Крајином. Састанку су присуствовали и генерални конзул у Вуковару Живорад Симић и конзул Владимир Марјановић.

Танјуг

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …