srlaten

Срби у Аустрији најбоља веза Србије и Аустрије

Директорка Владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић разговарала је данас са аустријским министром спољних послова Себастијаном Курцом, који се налази у службеној посети Србији. 

dr slavka draskovic
Др Славка Драшковић на састанку са Себастијаном Курцом

Састанку су присуствовали Николаус Маршик, шеф Курцовог кабинета, Јан Кикерт, политички директор Министарства спољних послова, саветници Александер Шаленберг и Николаус Лутероти, портпарол Етјен Бертолд, амбасадор Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер и саветник у амбасади Волфганг Вагнер. Помоћници директорке Николина Милатовић-Поповић, Растко Јанковић и Вукман Кривокућа, као и саветница Милица Вучковић, такође су присуствовали састанку.

Директорка др Славка Драшковић изразила је задовољство што је министар Курц у распоред уврстио и разговор о српској заједници у Аустрији, чиме је, како је рекла, исказао важност коју Аустрија даје процесима интеграције и имиграционим питањима и нашој дијаспори.

„Аустрија се по бројности српске дијаспоре у Европи налази на другом месту, иза Немачке, али је ту у Европи, највећи „српски“ град Беч. Могло би се рећи и на свету ако гледамо број држављана Србије у односу на број становника. Ту је он претекао Чикаго и на врху је одмах иза Београда“, рекла је директорка.

Према њеним речима, Срби у Аустрији чине најбољу везу Србије и Аустрије јер представљају групу од популационо најбројнијих странаца у Аустрији – са око 180 хиљада. Она је додала да процене иду и на око 250 хиљада Срба у овој држави.

„То је потенцијал који још ближе може да повеже Србију и Аустрију које имају данас одличну сарадњу и разумевање. Очекујем да они буду и веза на даљем јачању економских параметара, и радимо на локалном економском повезивању са дијаспором у Аустрији“, каже др Славка Драшковић.

Срби у Аустрији, додаје она, важе као добро интегрисана заједница, али по једном од јасних мерила степена интеграције које се тиче степена учешћа у политичком животу, учешће српске дијаспоре у политичком животу Аустрије није задовољавајуће, с обзиром на њену бројност. Др Славка Драшковић каже да су аустријски званичници сагласни да српска заједница треба да ради на томе да се ово учешће повећа, а две државе да подрже и охрабре веће политичко ангажовање Аустријанаца српског порекла.

„Сматрамо да Србија и Аустрија треба да остваре сарадњу у процесу едукације српских организација за прављење пројеката којим би учествовали на конкурсима за средства из фондова Европске уније“, изјавила је др Славка Драшковић.

Она је најавила оснивање канцеларије за интеграцију у амбасади Аустрије у Београду, у наредних месец дана, која ће служити за информисање у области образовања и запослења у Аустрији.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …