srlaten

Тешко је бити Србин у Вуковару

извор: Танјуг

Директорка Канцеларије владе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић изјавила је данас да су у Вуковару, приликом обележавање Дана сећања, виђене јаке тензије што говори да проблеми и даље постоје и да је тешко бити Србин у том граду.

славка драшковић„Било је прво речи само о двојезичним таблама, онда је промењен Статут града Вуковара, говори се о референдуму (против ћирилице), а тензије су и даље веома јаке и тешко је бити Србин у Вуковару“, рекла је Драшковић Тањугу.

Она је истакла да би код Хрватске државе волела да види аутентичну политичку вољу да се проблеми српског становништва реше.
„Велика тензија траје већ неколико дана и многи Срби су напустили Вуковар да не би били изложени притисцима јер је још увек јако деловање оних структура које инсистирају, намећу недемократске захтеве почев од питања ћирилице и двојезичности“, рекла је Драшковић, оцењујући да то питање ескалира и даље.

Истичући да је у контакту са Србима у Вуковару, она је навела да данас, приликом обележавања Дана сећања, у самом граду није било инцидената.

Међутим , према њеним речима, у селу крај Вуковара на вратами цркве исцртано је слово У.
„Волела бих и код Хрватске државе да видим аутентичну политичку вољу да се ово питање наизад реши, једно одлучније деловање“, рекла је Драшковић која је у службеној посети Аустрији.

Она је додала да питање постављања двојезичних табли ескалира, а да остаје још низ питања која се тичу Срба у Хрватској која нису решена већ две деценије.

У Канцеларији за дијаспору и Србе у региону сутра ће бити одржан састанак СНВ из Загреба и избегличких удружења из Хрватске на тему права погинулих и избеглих Срба из Хрватске.

Дан сећања на жртве Вуковара претворен је у политички обрачун вуковарских бранитеља са државним врхом, а коначан епилог био је спречавање тројице председника, Иве Јосиповића, Јосипа Леке и Зорана Милановића, да у мимоходу дођу до Меморијалног гробља.

Протоколом обележавања било је, наиме, предвиђено, као и сваке године досад, да се учесници окупе у кругу болнице одакле се у Колони сећања кретало до Меморијалног гробља. Иако је било најављено да ће тако бити и данас, вуковарски ветерани окупљени око „Стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара“ формирали су своју Колону сећања спречивши државни врх да буде њен део.

Колони бранитеља су се прикључили и генерали Анте Готовина, Младен Маркач,Иван Чермак, као и певач Марко Перковић Томпсон, чије песме величају усташтво.

Вуковарски бранитељи су тако испунили обећање јасно исказавши негостопримство представницима власти које су последњих недеља, због неприхватања њихових захтева о укидању двојезичности, оптуживали да су поделили Хрватску на „вуковарску“ и „невуковарску“.

Овогодишњим Даном сећања обележено је 22 године од ратних сукоба у Вуковару који су почели средином августа 1991, а ЈНА је заузела град 18. новембра.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …