srlaten

Славка Драшковић: Градско веће Вуковара дискриминише Србе

Др Славка Драшковић, директорка владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону реаговала је на јучерашњу одлуку Градског већа Вуковара да табле у овом граду буду исписане само на латиници и хрватском језику  рекавши да „ова одлука градског већа Вуковара не шаље добру поруку када је у питању положај и живот српске мањине у Вуковару, и њен суживот са хрватском заједницом.“ Она је апеловала на челнике Вуковара и на владу Хрватске да одлуку градског већа не подрже. „Уколико се са одлуком сложe значи да подржавају дискриминацију“, поручила је она.

славка драшковић

Славка Драшковић је истакла да је приликом недавног боравка у Вуковару била упозната са намерама и могућношћу да у Градском већу буде изгласан статут који ће суспендовати обавезу примене двојезичности и тада апеловала и на градоначелника Вуковара Жељка Саба да не прихвати такав предлог уколико га Веће изгласа. Драшковић је том приликом разговарала и са српским одборницима у Већу. Укидање  права на језик и писмо српској заједници није решење за нарасле тензије у Вуковару, истакла је Славка Драшковић, напротив, тај чин појачава несигурност код Срба у овом граду.

„И Закон и Устав Хрватске недвосмислено говоре о употреби двојезичности, а одлуку Већа тек треба да потврде градоначелник и Влада Хрватске,  те због тога очекујем да одлука Већа неће бити правоснажна“, рекла је Славка Драшковић.

Надајући се да ће Република Хрватска као чланица ЕУ поштовати законе, Драшковић је изразила забринутост за даљи суживот српске мањине у Вуковору, њихов положај и безбедност.

Током свог боравка, у Вуковару, у септембру ове године,  Драшковић је разговарала са градоначелником, као и са жупаном Вуковара и тада је добила уверавања да ће се двојезичност поштовати, стога ипак верује да и у овом случају добросуседски односи са Хрватском неће бити нарушени. Изјаву директорке приликом посете можете погледати испод.

r0aLuJ7KqME

Спољни линкови: Међународни радио Србија, РТС, Крстарица

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …