srlaten

Славски дани у Јоханесбургу

Томиндан, слава храма Св. апостол Тома у Јоханесбургу, прослављена је 19. и 20. октобра у присусву великог броја парохијана, гостију и свештенства.

Proslava Tomindana u Africi 2013

Свету литургију су служили владике Давид и Дамаскин са свештеницима и ђаконом Марком, освештано је славско жито и пресечен славски колач са домаћинима – члановима КУД-а Балкан, а на крају су беседили Епископи и разменили дарове. Владика Дамаскин је даровао храму и оцу Пантелејмону поклон поводом десетогодишњице служења у Јоханесбургу.

Старешина храма у Јужној Африци отац Пантелејмон је изразио велику захвалност „за предивно организовану славу свим члановима заједнице, који су тих дана долазили у свети храм и помагали“.

Proslava Tomindana u Africi 2013  (sveta arhijerejska liturgija)

„Посебну захвалност дугујемо Саву Шакоти, Огњену Булатовићу, Стевану Грубићу, Драгославу Вељковићу, Иву и Анђели Зечевић, Живојину и Лади Јовановић, Мирјани Михаљевић, Маринку и Анеси Калапаћ, Предрагу Димевском, Загорки, Милу, Јовану и Тому Стојаковић, Зорану Пецељу, Мирославу Милошевићу, Петросу Микалетосу, архиепископу Дамаскину и свештенству Архиепископије Јоханесбурга и Преторије, Његовом Краљевском Височанству Принцу Золанију Мкиви, Драгану Домановићу и Станоју Станковићу, Соњи Томић, Оливери Ђокић, Владимиру и Зорици Стојановић, Николи Дмитрићу, Полу и Наташи Драјвер, Драгану Брзановићу, Снежани Јовановић, породицама Вељача, Јанкуловски, Мишић, Биљани Петровић и свим члановима КУД-а Балкан, Бранки Пантовић, Мирјани Христовој, Александру Сталетовићу, Предрагу и Биљани Шаровић, Игору и Милени Маринковић, свим члановима црквеног хора, Хризостому Лусеу и многобројним осталим нашим пријатељима, људима добре воље и вредним, верним и оданим члановима наше парохије“, истакао је архимандрит Пантелејмон.

Петодневни боравак Владике Давида и ђакона Марка у Јужној Африци, био је веома успешан, инспиративан и богат активностима, сусретима, заједничким молитвама….

Proslava Tomindana u Africi

„Успели смо да посетимо неколико парохијана (ктиторска породица Стојаковић, Мира Михаљевић, Предраг Димевски….), манастир у Герардсвилу, цркву у Преторији, сиротиште у Атриџвилу, школу у Тембиси, неке од знаменитости Јоханесбурга и Преторије (Карлтон центар, Ганди сквер, Фарм Ин у Преторији, Монтеказино, Лајон Парк, Леседи Село….), присуствовали проби КУД-а Балкан (овогодишњих домаћина славе) и били на организованом дочеку и пријему у резиденцији Архиепископа Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскина, који је нашег Владику дочекао са великом љубављу и провео неколико дана са нама. Такође, Владика Давид се видео и упознао са већим бројем наших парохијана који су тих дана посећивали црквено имање“, рекао је отац Пантелејмон.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …