srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Словенија, одштета за „избрисане грађане“

извор: РТС

Словенија усвојила Закон о одштети више хиљада грађана који су, након што је проглашена независност 1991. године, избрисани из регистра пребивалишта. Избрисани грађани ће, за сваки месец који су провели без грађанских права, добити 50 евра. То ће Словенију коштати око 130 милиона евра.

Izbrisanii

Словенија је усвојила Закон о одштети више хиљада грађана који су након што је ова некадашња југословенска република прогласила независност 1991. године, избрисани из регистра пребивалиштва чиме су остали без социјалне сигурности или правног статуса.

Закон који је усвојен са 46 гласова за и 29 против, донет је након одлуке Европског суда за људска права прошле године који је наложио Словенији да плати одштету такозваним „избрисаним грађанима“, пренео је АФП.

Око 25.000 југословенских држављана који су живели у Словенији уклоњени су из регистра грађана након што је она прогласила независности 1991. године, а да о томе нису обавештени.

Као резултат тога, остали су без социјалне сигурности, здравственог осигурања или важеће радне дозволе, што их је приморало да напусте земљу или у њој остану илегално.

Тренутно само 12.000 људи испуњава услове новог закона о одштети која ће им бити исплаћена у пет рата, рекао је министар унутрашњих послова Грегор Вирант у парламенту додавши да ће ова мера државу коштати око 130 милиона евра.

Законом се, како преносе словеначки медији, предвиђа да се „избрисанима“ за сваки месец који су провели без грађанских права исплати фиксна сума од 50 евра.

Европски суд за људска права прошле године је наложио Словенији да исплати шесторици „избрисаних грађана“ по 20.000 евра надокнаде, утврдивши да је Словенија прекршила њихова права.

Суд је такође захтевао да се усвоји општија шема компензације за све „избрисане“.

Представници „избрисаних грађана“ критиковали су закон, захтевајући већу одштету и најављујући жалбе Европском суду.

Check Also

Преминуо патријарх српски господин Иринеј

Извор: Српска православна црква, Влада Републике Србије, Председник Републикe Србије У петак, 20. новембра 2020. …