srlaten

Смедерево: сарадња матице и дијаспоре

извор: smederevo.org.rs

Почела је реализација пројекта ,,Успостављање сарадње између дијаспоре и матице на територији града Смедерева“, који заједно спроводе Град Смедерево, Омладина ЈАЗАС-а, и Удружење српско-грчког пријатељства ,,Кантакузина“, под покровитељством Министарства спољних послова  – Управе за сарадњу с дијаспором и Србе у региону.

smederevo

Циљ пројекта је повезивање привредника из Грчке, Срба – Грка са привредницима из  Смедерева. Пројектом је предвиђенa размена пословног искуства и упознавање привредника из Грчке са богатим културним, привредним и туристичким наслеђем града Смедерева, уз могућност покретања бизниса на територији града Смедерева.

Садржај посете и структура привредника из града Смедерева, биће прилагођени интересовању учесника и привредника из Грчке. У циљу реализације пројекта, током боравка у Грчкој, од 27. до 29. 05. 2015. године, наш трочлани тим је успоставио сарадњу са Георгио Зтаниом, замеником  градоначелника за општине источног Олимпа и председником Одбора за економска питања општине Дион Олимпус и Еленом Салиора, задуженом за туризам и културу у тој општини, као и са тамошњим привредницима.

Заинтересованост за успостављање сарадње, такође су показали су и Димитриос  Насикас, градоначелник Општине Рига Фереу и Димитрис Паликарис, замеником граденачелника са својим привредницима. Координатор пројекта, Предраг Савић, упознао је представнике локалне самоуправе  Лептокарије и Волоса са циљевима пројекта ,,Успостављање сарадње између дијаспоре и матице на територији града Смедерева“. Представници локалних самоуправа, према Савићевим речима, прихватили су предложену пројектну идеју и показали заинхтересованост да посете Смедерево, заједно са својим предузетницима, Србима и Грцима. Посета грчке делегације договорена је за октобар 2015. године.

Пројекат ,,Успостављање сарадње између дијаспоре и матице на територији града Смедерева“ финансијски је подржало Министарство спољних послова  – Управа за сарадњу с дијаспором и Србе у региону.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …