srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Смотра у Аустрији

извор: dijaspora.tv

Смотра културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији, 34. по реду, одржана је у суботу 22. априла 2017. године у дворани Брукнерхаус, недалеко од центра Линца, у организацији Савеза Срба у Аустрији. Победници овогодишње Смотре у укупном пласману су КУД „Стеван Мокрањац“ из Беча са 100 освојених поена. Ово су уједно биле и квалификације за 22. Европску смотру фолклора, која ће се 3. и 4. јуна одржати у Порторожу.

У Линцу  су се у суботу окупили  млади и деца, из 12 српских клубова из Аустрије, да би учествовали на 34. Смотри културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији. Ова смотра се одржава сваке године у некој другој аустријској покрајини, а организатор и домаћин овогодишње Смотре је био Савез Срба у Аустрији. Велику подршку у организационом смислу дали су КУД „Острог“ из Линца и Омладинско удружење “Горњак“.

У програму су учествовали 650 чланова српских клубова и удружења из читаве Аустрије. Реч је о највећој презентацији културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији, уз присуство и бројних гостију из аустријског друштвеног и културног живота

Свечаном отварању присуствовали су бројни угледни гости : први саветник Светлана Станковић из Амбасаде Репубике Србије у Бечу, Из Салцбурга је дошао генерални конзул Никола Марковић, војни аташе Босне и Херцеговине у Републици Аустрији бригадир Слободан Танасиловић са супругом, као и магистар Младен Филиповић шеф представништва Републике Српске у Бечу, члан Управног одбора Радниче коморе Линц, Ђуја Тешановић. и многи други. Уместо градоначелника Линца, Клауса Лугера, присутнима се  обратила Клаудиа Хан.

Смотру  традиционално отвара председник Савеза Срба у Аустрији,уз интонирање српске химне, а овога пута је то учинио актуелни председник Дарко Јуришић.

Смотра је била такмичарског карактера, у различитим категоријама такмичења, а учесници су наступали у категоријама: фолклор старији узраст и средњи узраст, изворно певање, соло певање и групе, рецитатори, соло музичари и оркестри, као и ликовни и литерарни рад. Жири је био у саставу Богданка Ђурић, Вилма Нишкановић, Мира Дробац и Мирјана Закић.

На крају смотре проглашени су победници у појединим категоријама и подељени пехари и признања под медијаским покровитлељством  дневних новина Вести. Највише учесника било је у категорији  старијег узраста фолклора, где је са максималним учинком са 100 бодова победио КУД „Стеван Мокрањац“ из Беча са кореографијом Вашар у Неготину. Они су такође победили и у категорије средњег узраста.

Пласман – Старији узраст:

КУД „Стеван Мокрањац Беч“

КУД „Острог Линц“

КУД „Бранко Радичевић“ Беч

КУД „Младост“ Леоберздорф

КУД „Јединство“ Беч

КСЗС „Салцбург“

КУД „Опанак“ Сацбург

КУд „Кнез Лазар“ Гмунден

КУД „Стеван Синђелић“ Салцбург

КУД „Семберија и Мајевица“ Пресбаум

КУД „Требава“ Салфелден

КУД „Босиљак“ Велс

Ово су уједно биле и квалификације за 22. Европску смотру фолклора, која ће се 3. и 4. јуна одржати у Порторожу. За овогодишњу Европску смотру српског фолклора, квалификовало се 9 ансамбала из Аустрије. Изостало је учешће бројних клубова, а посебно, учешће клубова из покрајине Горња Аустрија, где је манифестација и одржана.

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …