srlaten

Снажење веза са организацијама из региона

У Старој Пазови оджан дводневни скуп „Унапређење односа и снажење веза са организацијама Срба у региону, институција Владе Србије и локалних самоуправа у Србији“, којем су присуствовали представници српске заједнице у Р Хрватској, Р Мађарској и Р Румунији. Присутнима се обратио министар правде Никола Селаковић.

stara pazova 1

Видео материјал са скупа у Старој Пазови можете погледати ОВДЕ.

Влада Србије у политици побољшања међународног положаја Србије апсолутно води и водиће рачуна о унапређењу положаја српске заједнице у свим државама региона, поручио је данас министар правде Никола Селаковић на скупу представника српске заједнице из региона. Селаковић је у Старој Пазови, где је одржан скуп, поручио и да Влада Србије води политику помирења, пружене руке и политику решавања свих проблема кроз дијалог и разговор. Србија је, како је истакао, стуб регионалне стабилности.

„За ово кратко време успели смо да уздигнемо углед како у регионалним тако и у међународним оквирима и то је важно колико за Србију и њене грађане, толико још више за Србе који живе у државама региона“, напоменуо је Селаковић.

Влада Србије, како је додао, својом политиком даје пример другима како се треба односити и према припадницима мањинских народа.

„Ми не тражимо ништа мање за припаднике српског народа у тим државама него што припадници других мањинских народа имају у Србији. Не треба нам ништа мање, ни ништа више од тога“, истакао је министар правде и додао да ниво заштите људских и мањинских права у Србији није иделан ни сјајан, али да у многим стварима може да служи за пример.

Селаковић је рекао и да није случајно што су се Срби из региона окупили у Старој Пазови, општини која се понаша социјално, економски, али и национално одговорно. Стара Пазова је, како је истакао, добар пример за много шта у Србији, а поготово за економску развијеност и запошљавање, као и за суживот већинског и мањинских народа.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке у Народној скупштини  Зоран Бабић рекао је да Србија искреном и посвећеном политиком развија најбоље међусуседске односе, а како би, поред осталог, били створени бољи услови за сународнике у региону.

„Од вас очекујем да наставите да будете амбасадори Србије и њених градова, да поштујете државе у којима живите, да гајите различитости због којих ће вас поштовати, али и сличности“, рекао је Бабић. Он је сународнике из региона позвао да дођу и инвестирају у матицу, да граде фабрике и запошљавају грађане, али и да зараде.

stara pazova 2

Срби из региона су се окупили на скупу под називом „Унапређење односа и снажење веза са организацијама Срба у региону, институција Владе Србије и локалних самоуправа у Србији“, а њих је поздравио и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

„Циљ овог Скупа је пружање подршке раду представника српске заједнице у региону на пољу снажења и побољшања положаја Срба на просторима на којима живе и где, са својим породицама планирају да проведу будућност. Ово је скромна иницијатива, за коју би ми домаћини Скупа, као и сви ви овде окупљени, желели да постане традиција од практичног значаја. Био би велики заједнички успех када би Општина Стара Пазова, а и други градови и Општине у нашој земљи постали места спајања за представнике српске заједнице у региону, из које би створили амбијент за покретање значајних релевантних тема у циљу налажења решења за бољи живот српског народа на просторима који окружују Републику Србију“, поручио је председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић у својој уводној речи.

Међу темама посебно место имале су и теме које су изнели посланик у Парламенту Републике Румуније Славомир Гвозденовић, који је говорио о Стању српске мањине у Републици Румунији и однос државе према овој заједници. Затим, на тему Информације о стању Срба у Истри и прописи који детермнинирају живот Срба у Хрватској говорио је Милан Рашула председник Жупанијског већа српске националне мањине, потом о Имплементацији потписаних мировних споразума у процесу мирне реинтеграције источне Хрватске је говорио Јован Ајдуковић члан Општинског већа Општине Борово. Завршну тему, након које је уследила и краћа дискусија и размена практичних предлога, изнео је Горан Рељић Начелник Oпштине Кистање са освртом на Претпоставке економске сарадње српске заједнице у Хрватској и локалних самоуправа у Републици Србији.

Скуп је завршен потписивањем Меморандума о разумевању, којим је и дефинисана будућа делатност и активности свих укључених учесника за наредни период.

Међу присутнима на Скупу су били и представници делегације градоначелника Новог Сада, Вања Вучевић и Весна Срданов, као и други учесници: Предраг Бурза – Начелник Oпштине Ервеник, Слободан Алексић – председник Већа српске националне мањине Пореча, Илија Кљештан – председник Заједница Срба општине Раша, Деан Стојановић – заменик председника Већа српске националне мањине општине Фажана, Драган Тодић – председник „Удружења чувари српског идентитета и српских обичаја“, Цвија Давидовић – председница „Клуба Србa Лабина“, Милијана Балабан заменица председнице „Клуба Србa Лабина“, Милан Ђурић – директор „Културног и документарног центра Срба“ из Будимпеште, Огњан Крстић – председник „Савеза Срба у Румунији – Темишвар“ и Славомир Гвозденовић – посланик у Парламенту Румуније.

Своју посету представници српске заједнице искористили су и да обиђу најуспешније компаније са територије Општине Стара Пазова, где су имали прилику да се упознају са њиховим пословним успесима, као и да размене контакте у циљу будуће потенцијалне сарадње у продубљивања привредних веза ка матици Србији.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …