srlaten

Снима се документарни филм о Хиландару

Извор: Штајерске новине

Путујући Словенијом, да забележи активности многих способних људи, који су стигли из свих делова наше некада заједничке државе, уставио се у Шоштању Раде Бакрачевић, главни и одговорни уредник српских новина »Штајерске новости«. Град Шоштањ је задњих година на врху популарности у словеначким медијима. До сада је Шоштањ био познат због изградње термоелектране Шоштањ а од скоро Шоштањ је познат и по Алимпију Кошаркоском, који на специјалним дрвеним плочама са својим специјалним бојама ствара уметничке иконе и на њима оживљава православне Свеце, који нас већ вековима гледају из православних цркава са свих пет континената.

раде бакрачевић

Ако је икада права љубав Алимпија Кошаркоског, православног иконописца из Шоштања, исказана својим уметничким способностима, онда је то било у петак 21. марта када је Радету Бакрачевићу, председнику Српског културног друштва »Штајерска заједница« из Марибора предао икону Светог Саве, да је преда Игуману Методију, главном свештенику Манастира Хиландар.

Раде Бакрачевић је обавестио Алимпија Кошаркоског, да ће чланови филмске екипе »Штајерске заједнице« априла месеца ове године посетити Свету Гору на полуострву Атос и том приликом снимити документарни филм о манастиру Хиландар. Путовање у монашку земљу и снимање филма је омогућило Министарство културе и информисања Републике Србије.

Познати иконописац Кошаркоски је поздравио снимање документарног филма о Хиландару и као знак пажње до свештеника на Хиландару предао је Радету Бакрачевићу икону Светог Саве, да је преда Игуману Методију у манастиру Хиландар.

Српска Царска Лавра Манастир Хиландар се налази на полуострву Атос, које се зове и Света Гора, то је једно од три велика полуострва на Халкидикију у Грчкој.

Алимпије је један од најпознатијих иконописаца из Македоније. Имао је до сада велики број међународних изложби у Словачкој, Мађарској, Аустрији и наравно по градовима широм своје нове домовине Словеније.

Не прође ни месец дана а да Алимпије не уприличи какву изложбу икона по словеначким галеријама. Његове изложбе будно прате представници Амбасаде Републике Македоније, који се поносе његовим делима.

Ове године ће Српско културно друштво Штајерска заједница из Марибора организовати у познатом словеначком лечилишту Раденци, у покрајини »Три срца« сликарску колонију за писање икона. Школу ће водити Алимпије Кошаркоски и трајаће три дана.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …