srlaten

СНО уручио студентима по 500 евра

Фонд Српске народне одбране у Америци „Михаило Пупин“ за стипендирање српских студената доделио је по десети пут стипендије најбољим студентима Србије, Републике Српске и Црне Горе. Стипендије, у виду једнократне помоћи, у износу од пет стотина америчких долара, добило је двадесет студената. Свечана додела обављена је данас у сали Парохијског дома Храма Св. Саве на Врачару у Београду.

Српска народна одбрана у Америци, најстарија национална организација Срба на америчком континенту основана 1914. године под председништвом истакнутог научника и српског родољуба Михајла Пупина.

Фонд „Михајло Пупин“ има за циљ да помогне „нове Пупине, младе Србе и Српкиње беспрекорних академских квалификација и чистог моралног лика и личних опредељења, да заврше студије и својим радом у Отаџбини допринесу бољитку свога народа и своје земље“ стоји у саопштењу Српске народне одбране.

На свечаности је приказан кратки историјат једновековног постојања Српске народне одбране у Америци, о њеном раду говорили су њени представници, а најбољи студенти, добитници стипендија, окупили су се у дружењу и упознавању после програма.

[blockquote_right]Награђени студенти

Добитици стипендија Фонда Михајло Пупин за 2013. годину су:
1. Јелена Веселиновић
2. Александар Михајловић
3. Невена Нешковић
4. Зоран Ђукић
5. Невена Мијушковић
6. Ненад Славујац
7. Јелена Шљивар
8. Душан Димић
9. Миња Маријански
10. Небојша Пријовић
11. Саша Татић
12. Стефан Вучковић
13. Весна Милинковић
14. Немања Маџаревић
15. Јадранка Васиљевић
16. Милан Нешић
17. Иванка Савић
18. Немања Девић
19. Валентина Опанчина
20. Јанко Јанковић[/blockquote_right]

До сада, Српска народна одбрана у Америци, помогла је, поред својих редовних националних и хуманих дужности, и 200 младих и талентованих студената, водећих умова српске интелигенције у будућности.

„Овај десетогодишњи рад сматрамо великим успехом наше организације јер је једна од битних ставки при додели стипендија да ће својим радом помоћи матици да установи принципе демократске и домаћинске Србије у сваком смислу“, стоји у саопштењу Српске народне одбране.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …