srlaten

Солидарност на делу

Извор: Српски сити клуб

Акција прикупљања хуманитарне помоћи у Великој Британији почела је 19. маја, када су отворени прихватни центри у Српској православној цркви Свети Сава као и у просторијама Амбасаде Републике Србије у Лондону, за пријем донација за помоћ угроженима са поплављених подручја у Србији. Сва српска удружења у УК су ангажована и дају допринос овој акцији.

сск2

Поред динарског и девизног рачуна за уплату средстава за отклањање последица од поплава, отворен је и рачун Амбасаде за уплате у британским фунтама, чиме се избегава провизија за међународни трансфер новчаних средстава. Бројеви рачуна и детаљније информације наведени су на сајту Амбасаде Републике Србије (http://www.london.mfa.gov.rs/lat/). Такође је омогућена и уплата путем PayPal сервиса, а недавно је и британски Црвени крст почео да прикупља новчане донације за помоћ жртвама поплава на Балкану.

Одзив је фантастичан, у првих неколико дана у Амбасади је прикупљено преко 6200 кг робе, укључујући, између осталог, средства за дезинфекцију, личну хигијену, храну за бебе, одрасле и кућне љубимце. Листа неопходних средстава свакодневно се ажурира и може се наћи на сајту Амбасаде.

Сви превозници нашег порекла и други људи добре воље, који живе у УК, понудили су своје услуге бесплатно, како би се омогућило преузимање пакета са разних локација у Уједињеном Краљевству, и како би дистрибуција била што бржа и ефикаснија. Велики број комбија и камиона са хуманитарном помоћи већ је стигао у Србију, а први контингент од 3,5 тоне за слање Ер Србијом већ је спреман и налази се на Хитроу.

Од самог почетка се пријављује значајан број волонтера који одрађују „лавовски“ део посла неопходног да би се ова акција несметано одвијала. Међу њима нису само Срби, већ су се ту нашли и Британци, Литванац и Холанђанин. Исказана солидарност не само да улива наду и оптимизам, већ представља прави, ако не и једини начин, да се превазиђу последице елементарне непогоде ових размера.

Међутим, ово је тек почетак, а због дуготрајности и обима посла који се у наредном периоду очекује, биће потребе за великим бројем добровољаца, те се на све који су у могућности апелује да се прикључе овој акцији. Заинтересовани се могу јавити Амбасади Републике Србије путем телефона 0207 235 9049 или и-мејл адресе floodrelief@serbianembassy.org.uk.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …